Bratušek cilja na mjesto povjerenice u novoj Europskoj komisiji

Foto: Hina

SLOVENSKA premijerka u odlasku Alenka Bratušek zainteresirana je da postane slovenska povjerenica u novom sastavu Europske komisije koju će voditi Jean Claude Juncker, tvrde u srijedu slovenski mediji.

Njezin je kabinet potvrdio da će o imenovanju novog slovenskog "povjerenika ili povjerenice" na jednoj od idućih sjednica odlučivati sadašnja vlada koja obavlja tekuće poslove, jer nova u vrijeme kad se bude formirala nova Europska komisija još neće biti potvrđena, dok budući mandatar i premijer Miro Cerar za sada takva izvješća odbija komentirati, objavila je televizijska postaja POP-TV.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, čija je Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) na nedjeljnim izborima dobila deset mandata u novom parlamentu, rekao je da o želji Bratušek da dobije visoku poziciju u Bruxellesu zna samo iz medija te da to za sada nije bilo na dnevnom redu vlade. No, predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, ministar poljoprivrede u vladi u odlasku, kazao je da kako bi bilo dolično da o slovenskoj povjerenici ili povjereniku odlučuje vlada u ostavci koju sastavljaju stranke koje će u novom parlamentu od 90 mjesta imati samo 20 zastupnika.

Slovenski mediji podsjećaju da je Bratušek potkraj prošlog mjeseca posjetila Bruxelles te se u razgovoru s predsjednikom Europske komisije Barrosom zauzela da u budućoj komisiji što više mjesta dobiju žene.

Hoće li Bratušek, čija je vlada koja je Slovenijom upravljala 15 mjeseci i državu izvukla iz situacije u kojoj se spominjala kao kandidatkinja za stranu financijsku pomoć, uspjeti u svoje ambicije uvjeriti sadašnje koalicijske partnere i budućeg premijera Cerara još je neizvjesno, a ovisi i o tome hoće li njena stranka Savezništvo Alenke Bratušek (SAB) ući u novu Cerarovu vladu, kako se nagađa, navode mediji. Neki od njih tvrde da još uvijek postoji kombinacija po kojoj bi sadašnji europski povjerenik iz Slovenije Janez Potočnik, unatoč suprotnim najavama, mogao dobiti još jedan povjerenički mandat, dok drugi kao kandidata za povjerenika navode i Mojmira Mraka, ekonomista koji se spominje i kao potencijalni ministar financija u novoj Cerarovoj vladi.

Pročitajte više