Cameron traži glasanje o Junckerovoj nominaciji za predsjednika Europske komisije

Foto: Hina

EUROPSKI čelnici glasat će o tome treba li Jean-Claude Juncker postati novi predsjednik Europske komisije, jer je na tome u ponedjeljak inzistirao britanski premijer David Cameron, objavio je Cameronov ured.

Prvi je put Cameronova glasnogovornica odbila isključiti mogućnost da Cameron preporuči glasanje "Ne" na referendumu o ostanku Britanije u EU-u, a takav je referendum Cameron obećao Britancima 2017. pobijedi li dogodine na izborima.

Cameron je zahtjev da se glasa o Junckeru iznio na napetom sastanku s predsjednikom Europskoga vijeća Hermanom Van Rompuyem, a tako on priprema teren za žučan obračun u četvrtak i petak na sastanku EU-ovih čelnika u Bruxellesu.

Ishod glasanja mogao bi naglasiti britansku izoliranost, a glasači kod kuće vidjeli bi da je njihov premijer pod pritiskom europskeptika u sve jačoj britanskoj stranci UKIP-u kao i u redovima vlastitih konzervativaca odlučan u želji da se EU mijenja.

No podizanjem uloga u sukobu u kojem ne može pobijediti Cameron riskira i još snažnije britansko priklanjanje izlasku iz Unije.

Pročitajte više