Britanija u srpnju ide na parlamentarne izbore

Foto: Profimedia

Britanski premijer Rishi Sunak danas je objavio da će se parlamentarni izbori održati 4.  srpnja, ranije nego se očekivalo, a nakon 14 godina vladavine konzervativaca gotovo je pa izvjesno da će pobjedu odnijeti Laburistička stranka.

Prekinuvši višemjesečna nagađanja kada će raspisati izbore, 44-godišnji Sunak je pred uredom u Downing Streetu najavio održavanje izbora početkom srpnja, što bi se moglo pokazati rizičnom strategijom s obzirom na to da njegova stranka u anketama zaostaje iza laburista.

"Sada je trenutak da Britanija izabere svoju budućnost"

"Sada je trenutak da Britanija izabere svoju budućnost. Imat ćemo opće izbore 4. srpnja", rekao je Sunak.

Ne samo da Sunak kreće u izbore s velikom zaostatkom u anketama iza laburista, već je gotovo pa izoliran od dijela svoje stranke i sve više ovisi o malom timu savjetnika koji će ga navoditi u kampanji koja bi mogla biti nemilosrdna.

Ocijenio je, međutim, da se rizik isplati s obzirom na neke pozitivne gospodarske trendove, poput pada inflacije i najbržeg gospodarskog rasta u posljednje tri godine. Upravo tu agendu će predstaviti biračima u borbi za novi mandat.

Bivši investicijski bankar i ministar financija sjeo je u premijersku fotelju prije nešto manje od dvije godine i otad ne uspijeva jasno definirati za što se zalaže. Istovremeno je sve frustriraniji jer se njegovi uspjesi, kako on to vidi, ne cijene.

Obje stranke su, kada je riječ o kampanji, čvrsto na startnim pozicijama s kojih kreću u okršaj, prvenstveno u pogledu ekonomije i obrane.

Laburisti: Zemlja vapi za općim izborima

Sunak i njegova vlada optužuju laburiste da će, ako osvoje vlast, isti tren dići poreze i da u sve opasnijem svijetu ne jamče sigurnost ljudima jer nemaju nikakav plan.

Laburisti pak uzvraćaju optužbama za loše vođenje gospodarstva tijekom svih 14 godina konzervativne vladavine i tvrde da je ljudima sve gore.

Ako laburisti pobijede, Britanija, nekada poznata po političkoj stabilnosti, imat će šest premijera u osam godina, prvi puta od 1830-ih.

Laburisti ističu da su više nego spremni za izbore te da zemlja "vapi za općim izborima".

Pročitajte više