Demokracija? Kakva demokracija?

Foto: Tonči Plazibat / Cropix

U SJENI izbora za Europski parlament ostao je referendum na kojem su se stanovnici Fužina izjašnjavali o izgradnji vjetroelektrana na Zvirjaku kraj Liča. Referendum nije uspio jer je na njega izašlo "samo" 46,6 posto birača.

Dakle, 20-ak posto više nego što ih je na nacionalnoj razini izašlo na izbore za Europski parlament. Ujedno i tri posto više birača nego što je izašlo na referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Spomenimo i ovaj kuriozitet: biračima u Fužinama referendum je bio važniji od izbora za Europski parlament, na koje je izašlo 40,22 posto birača. Dominantno su glasali za SDP-ovu listu; čak 47,53 posto, naspram 14,26 posto za HDZ.

Demokracija "bačena u vjetar"

No, naklonost vladajućoj koaliciji neće im donijeti rješenje problema koji ih doista muči. U zakonu, naime, stoji da lokalni referendum nije uspio ukoliko na njega ne izađe više od 50 posto birača. Ista odredba donedavno se primjenjivala i na nacionalni referendum, ali izmijenjena je upravo zbog (očito opravdane) strepnje da na referendum o EU neće izaći dovoljan broj birača.

Na referendum u Fužinama izašlo je 660 birača. U toj općini ima 1414 prijavljenih birača. Za uspjeh referenduma je, dakle, nedostajalo manje od 50 glasova. Među onima koji su na referendum izašli, čak 82,15 posto bilo ih je protiv izgradnje vjetroelektrana na predmetnoj lokaciji. Njihovi glasovi "bačeni su u vjetar".

Manipuliranje referendumom

Sličan problem za dva tjedna mogli bi imati stanovnici Dubrovnika, koji će se na referendumu izjašnjavati o projektu golfa na Srđu s pripadajućom apartmanizacijom. Iako za to nije bilo valjanog razloga, lokalne vlasti odlučile su referendum odvojiti od lokalnih izbora i zakazati ga za 28. travnja.

Rezon kojim su se dubrovački čelnici u ovom slučaju vodili je i više nego proziran: ukoliko se referendum održi između dvaju izbora, europskih i lokalnih, građani će biti manje motivirani za izlazak na birališta. Bit će prezasićeni glasanjem. Pa ih možda izađe manje od 50 posto, u kom slučaju rezultati referenduma neće biti valjani. A projekt koji usprkos kontroverzama koje izaziva ima zdušnu potporu više ministara u vladi Zorana Milanovića dobit će "zeleno svijetlo". Toliko o demokratskom procesu.

Pročitajte više