Društvo prijatelja kulturne baštine na Visokom upravnom sudu srušilo PUP: Bez garaža u jezgri Splita!

Foto: split.info

DRUŠTVO prijatelja kulturne baštine Split srušilo je na Visokom upravnom sudu PUP (Provedbeni urbanistički plan) povijesne jezgre Splita. Na sjednici 30. svibnja sud je presudio da se zahtjev DPKB usvaja i ukida Odluka o donošenju Izmjena i dopuna PUP-a povijesne jezgre Grada Splita i da opći akt prestaje važiti danom objave presude u Narodnim novinama.

Zaustavljena gradnja u jezgri Splita

DPKB je tako nakon sedam godina dobio potvrdu da PUP povijesne jezgre Splita nije u skladu sa zakonom, upravo onako kako su to dokumentirali u tužbi. Presuda je, ističu u DPKB-u, vrlo važna za povijesnu jezgru jer se sada više u njoj ne može graditi.

Prava je sreća što se od predviđenih 21 lokacija realiziralo vrlo malo, a među tim lokacijama posebno je upadljivo planiranje gradnje podzemne garaže ispod Trga dr. Franje Tuđmana i garaža kod bedema Contarini, gdje su nedavno započeli radovi, unatoč sporu sa stanarima okolnih zgrada, navode u DPKB-u.

Konzervatori dali suglasnost na PUP neusklađen s GUP-om?!

PUP je srušen jer nije bio u skladu s GUP-om, tj. nije bio usklađen s urbanističkim planom višeg reda, pogotovo zbog podzemnih garaža, čije je planiranje bilo u izravnoj suprotnosti s GUP-om, koji navodi da se parkiranje treba osigurati na javnim parkiralištima ili u javnim garažama izvan jezgre.

Grad Split branio je svoj PUP, i 2008. godine u očitovanju Ustavnom sudu, kojem je izvorno podnijeta tužba te 2013. godine u očitovanju Visokom upravnom sudu. Smatrali su neutemeljenim zahtjev za ukidanjem planiranih garaža u jezgri, a bilo im je i neprihvatljivo da DPKB određuje dinamiku prostornih planova, odnosno, vođenje prostorne politike grada. Pozvali su se i na suglasnosti drugih institucija koje ne bi dobili da plan nije bio usklađen s odredbama GUP-a. Baš u tome DPKB-a vidi problem te im nije jasno kako je bilo moguće da i Konzervatorski odjel u Splitu dao suglasnost na srušeni PUP neusklađen sa zakonom.

"Kako se osporavanom odlukom planira gradnja podzemnih garaža unutar povijesne jezgre, sud nalazi osporenu odluku u tom dijelu suprotnu odredbama GUP-a. Zbog nekonzistentnosti teksta osporene odluke kojom u više članaka, na različitim mjestima i dijelovima pojedinih rečenica, nalaze odredbe koje se odnose na gradnju podzemnih garaža, sud je radi preglednosti, u cilju pravne sigurnosti, ukinuo osporenu odluku u cijelosti", navodi u rješenju Visoki upravni sud.

Grad Split i Ministarstvo kulture radili protiv zaštite svjetske kulturne baštine

Društvo prijatelja kulturne baštine na koncu postavlja pitanje kako to da je jedna udruga civilnog društva prepoznala i javno upozorila na neusklađenosti sa zakonom i nekonzistentnost osporene odluke, dok su gradske stručne službe i ostale institucije poduzimale aktivnosti u izravnoj suprotnosti s interesima zaštite najvrjednijeg gradskog prostora upisanog u registar svjetske kulturne baštine UNESCO-a, premda imaju profesionalnu zaštitu tog prostora i općeg dobra.

Pročitajte više