Država ne plaća svoje račune: Ribarima dužni 100 milijuna kuna?!



DRŽAVA ne isplaćuje ribarima novac koji im je obećala u vidu poticaja, pravdajući se da je državna blagajna - prazna! Ribari već mjesecima ne dobivaju tržišnu kompanzaciju za bijelu ribu, poticaje za plivaričare, razliku u cijeni goriva...

Jedan istarski ribar, koji je želio ostati anoniman, za Glas Istre ispričao je kako mu država duguje oko 15 tisuća eura od ulaganja u ribarsi brod. Naime, ovaj je ribar prije tri godine za 38 tisuća eura kupio polovnu ribaricu.

Prikupio je usto svu silu dokumentacije, koja mu je bila potrebna da bi dobio poticaj od države. Odobrenu mu je 40 posto potpore kapitalnim ulaganjima. No, novac kojim je trebao isplatiti dio kupljenog broda nikad nije dobio.

Država ribarima dužna 100 milijuna kuna?

"Uredno su odobrena bespovratna sredstva za kupnju broda, a sada kažu da nemaju novca. S druge strane, ako ja ne ispunjavam svoje obaveze, naplaćuju mi i zatezne kamate. Zašto onda država meni ne duguje obećani novac sa zateznim kamatama", pita se ribar.

Vladanu Bojiću, predsjedniku Ceha ribara Hrvatske, u Ministarstvu poljoprivrede rečeno je da novca jednostavno nema. "Velikom broju ribara blokirani su računi, a ti isti ribari imaju nenaplaćene poticaje, kompenzacije, kapitalna ulaganja", kaže Bojić, te dodaje da ukupni dug države prema ribarima iznosi oko 100 milijuna kuna, ako se pribroji i dug za gorivo.

Dugovi će biti plaćeni, ali ne zna se kad

Prema pomoćniku ministra Miru Kučiću, taj dug je puno manji i iznosi oko 35 milijuna kuna. Kučić tvrdi da će dug prema ribarima biti podmiren, ali nije znao kazati kada se isplate mogu očekivati.

"Malo je kasno sada kada je kasa prazna 'zna se' zbog koga i zašto. Ne gajim veliku nadu da se neki ozbiljniji novac po tom pitanju može osigurati u budućnosti. No, sigurno je da će država svima isplatiti dugovanja po osnovi kapitalnih ulaganja prema natječajima iz prethodnog vremena. Kompenzacija i poticaji bit će isplaćeni, vjerujem, čim se osigura novac u riznici", kaže Kučić.

Pročitajte više