Europski političari: EU može bez Grčke, ali pitanje je kako će Grčka opstati van eurozone

Foto: Hina

AUSTRIJSKI ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u intervjuu za austrijske medije rekao je da Ciprasova vlada djeluje ekstremno populistički te da je zemlju dovela na rub. "EU će podnijeti eventualno istupanje Grčke, no pitanje je hoće li Grčka to podnijeti", dodao je. Ukoliko Grci danas kažu "NE" pitanje je hoće li Grčka ostati u Eurozoni.

Von Der Leyen: Varufakisova izjava omalovažava žrtve terorizma

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen komentirala je izjavu grčkog ministra financija Varufakisa, koji je jučer rekao kako "Grčku teroriziraju vjerovnici".

"Varufakisova izjava vrijeđa sve one koji pate od posljedica terorizma", kazala je za Passauer Neuen Presse.

Schultz: Nema više eura ako glasate NE

"Nećete moći više koristiti euro ako na današnjem referendumu odbijete suradnju s međunarodnim institucijama", poručio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz dodajući da Grcima neće biti dostupan euro kao sredstvo plaćanja ako glasaju protiv.

"Kada se uvede nova valuta onda će izaći odmah iz eurozone. Zbog toga se nadamo da će građani danas ipak glasati drugačije", rekao je Schultz. 

Schelling: Europa neće patiti, ali Grčka hoće ako napusti Eurozonu

 Europa neće puno ekonomski patiti ako Grčka napusti eurozonu, ali će posljedice po Grčku biti znatno gore, izjavio je austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling u interviewu za Die Presse.

"Za Europu, to će biti lako podnijeti ekonomski. Za Grčku će to uistinu biti dramatičnije", kazao je Schelling. Prema njegovim riječima, Grčka će u slučaju "Grexita" trebati humanitarnu pomoć, ali je strahove od sveopćeg siromaštva ocijenio pretjeranim.

"Ondje se vodi propagandni rat. Bilo bi pretjerivanje zamisliti da će svi Grci živjeti na ulici i da neće imati pristup zdravstvu", kazao je Schelling. Kakav god bio ishod referenduma, nastavio je, zemlja će morati ući u pregovore o novom programu pomoći s novim uvjetima.

Dijsselbloem: Teške fiskalne mjere neizbježne


Predsjednik Vijeća ministara financija eurozone, Nizozemac Jeroen Dijsselbloem, koji istodobno obnaša i dužnost nizozemskog ministra financija, kazao je da je Grčka suočena s vrlo teškom budućnošću bez obzira na ishod referenduma te da su teške fiskalne mjere neizbježne.

"Bilo koji političar koji kaže da one neće biti potrebne u slučaju da građani glasaju 'ne' na referendumu, od njih radi budale", rekao je Dijsselbloem nakon sastanka s članovima nizozemskog kabineta. Smatra i da je grčka vlada izabrala vrlo rizičan smjer, a Reuters piše da europski vjerovnici nisu iznosili nove ponude Grčkoj.

Renzi:  Merkel je svjesna da moramo razgovarati

"Moramo opet početi razgovarati. Svjesna je toga i Angela Merkel. Kada vidite umirovljenika kako plače ispred banke, shvatite da zemlja poput Grčke, ne može ovako završiti. No, nemoguće je spasiti Grčku bez da njena vlada prisegne da će provesti reforme", kazao je talijanski premijer Matteo Renzi za Il Messaggero.

"Ako Grci na referendumu glasuju 'ne', njihova pregovaračka pozicija bit će dramatično oslabljena, a pregovori će biti teški u slučaju da glasuju 'za', izjavio je Juncker, predsjednik Europske komsije Jean-Claude Juncker.

Merkel: Cipras Grčku zabija u zid

Njemački Spiegel prenosi reakciju Angele Merkel na Ciprasovo objavljivanje referenduma.

Nezadovoljna njemačka kancelarka navodno je rekla užem krugu svoje stranke kako je Ciprasova politika "teška i ideološka" te kako "zemlju vodi ravno prema zidu, i to širom otvorenih očiju".

Pročitajte više