Evo Baldasarovih antifašista: "U NDH smo izašli iz velikosrpskog i jugoslavenskog ropstva"

Foto: Index
Video: UPPAD (YouTube)


"NAROD koji poznaje svoju povijest može sigurno razmišljati o svojoj budućnosti. Mi smo učili krivu povijest 50 godina, a toj krivoj povijesti nažalost i danas vjerujemo jer istina teško dopire do medija".

Ove riječi izgovorio je 10. travnja 2014. godine na splitskom groblju Lovrinac katolički svećenik koji je držao govor na obilježavanju 23. obljetnice osnutka HOS-ove bojne "Rafael vitez Boban", nazvane po zloglasnom ustaškom ratnom zločincu.

> Totalno pomračenje uma splitskog gradonačelnika: Vjeruje da su Pavelićevi sljedbenici - antifašisti

> Viktor Ivančić: Otvoreno pismo debilu na čelu Splita

Fašistički skup HOS-a, koji se svake godine u Splitu održava na datum osnutka zločinačke Nezavisne Države Hrvatske (NDH), obilovao je sličnim izjavama koje vrijeđaju zdravi razum. Iz usta katoličkog svećenika čule su se tako i tvrdnje da je 10. travnja 1941. povijesni datum jer su tada udareni temelji hrvatske domovine. Sve to priloženim video zapisom dokumentirala je Udruga za promicanje progresivnih društvenih odnosa (UPPAD), koja je snimku postavila i na YouTube.

 


 

"Istinu moramo poznavati pa bila ne znam kako bolna. Nikada ne smijemo bježati od svijetlih trenutaka svoje povijesti. Šutnja je učinila svoje, jedna druga istina je učinila svoje, ali kažem, put istine je težak i ona će biti rasvijetljena i dovoljno osvijetljena", lamentirao je izaslanik katoličke crkve na skupu na kojem se, naravno, pozdravljalo sa "Za dom spremni".


Istim tonom nastavio je i idući govornik, evidentno bivši pripadnik HOS-a:

"Hvala svima koji obilježavaju današnji dan, dan uspostave NDH 1941. godine. Drago mi je što je ovo postala tradicija, da se ovdje nalazimo, i posebno mi je drago što nas je svake godine sve više, što znači da 10. travanj nikada neće biti zaboravljen... Nezavisna Hrvatska bila je u ono vrijeme izraz čežnje, želje hrvatskog naroda za svojom državom. 10. travnja je hrvatski narod izašao iz velikosrpskog i jugoslavenskog ropstva, skinuo sa sebe okove i nastavio živjeti".

Za Baldasara su HOS-ovci antifašisti

Podsjetimo, SDP-ov gradonačelnik Splita Ivo Baldasar nedavno je otvorio spomenik HOS-ovoj bojni Rafael vitez Boban. Objašnjavajući svoju prisutnost na fašističkom skupu, na kojem je smiješkom i pljeskom ispratio pozdrav "Za dom spremni", Baldasar je "objasnio" da su HOS-ovi zapravo - antifašisti.

"Oni sebe smatraju antifašistima. Zašto ih ostali ne smatraju antifašistima? Pa upravo zbog priča iz 41. i 45. Uz dužno poštovanje, imali smo mi još jedan rat poslije i čitav niz problema prije toga. Ne umanjujući žrtvu u 2. svjetskom ratu, ali dajte da se pokušamo malo približiti. Imamo Domovinski rat i budućnost. Stalno vraćanje u 45. ja ne kažem da nije potrebno, ali to bi trebali raditi povjesničari, a ne cijeli narodi i nacije, opterećivati se s tim. Ja sam pružio ruku, oni su je prihvatili. I zato sam otišao", rekao je Baldasar.

Pročitajte više