Francuske vlasti prijete sankcijama Googleu!

Foto: Guliver Image/Getty Images

GOOGLE je dobio rok od tri mjeseca kako bi promijenio način na koji pristupa privatnosti svojih korisnika, ili će uslijediti sankcije, piše PC World.

Odluka, donesena 10. lipnja no objavljena tek danas, uslijedila je nakon što je Google nekoliko puta odbio promijeniti svoju politiku koja je stupila na snagu u ožujku prošle godine.

Googleu je naređeno da jasno objasni korisnicima načine na koje će prikupljeni podaci biti iskorišteni, da ne čuva podatke dulje no što je potrebno, da ne kombinira prikupljene podatke s podacima drugih izvora bez zakonskog odobrenja, da pravilno postupa s podacima "pasivnih" korisnika te da zatraži odobrenje korisnika prije instaliranja svojih programa na njihove mobitele, računala ili druge uređaje.

Ukoliko se tvrtka ogluši na naredbe uslijedit će novčana kazna u iznosu do 150,000 eura te bi joj mogla biti zabranjena određena obrada podataka u periodu od tri mjeseca.

Ovakve se naredbe obično izdaju u tajnosti, no vlasti su je odlučile, zbog težine situacije, javno objaviti kako bi predstavljala dodatni pritisak na Google.

Francuska nije jedina država koje je poduzela ovakve mjere; od travnja sličnim su postupcima Google pritisnuli u Španjolskoj i Njemačkoj, dok u Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji i Nizozemskoj još uvijek proučavaju novu Googleovu politiku o privatnosti korisnika.

Pročitajte više