Glavni tajnik UN-a: Sirijske vlasti onemogućuju dopremu humanitarne pomoći

Foto: Guliver image/Getty images

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon u nedjelju je rekao da isporuku humanitarne pomoći prijeko potrebne milijunima Sirijaca onemogućuje vlada Bašara al Asada koja postavlja birokratske zapreke.

Za TV kanal Al Arabiju u vlasništvu države, Ban je rekao kako više ne komunicira izravno s Asadom s obzirom na to da sirijski predsjednik već mjesecima "nije ispunio svoja obećanja".

U travnju je prvi čovjek UN-a rekao da nijedna strana u sirijskom sukobu ne ispunjava UN-ove zahtjeve za slanjem humanitarne pomoći te je od Vijeća sigurnosti zatražio poduzimanje odgovarajućih poteza koji se odnose na kršenje međunarodnoga zakona.

"Nije problem u tomu da nemamo dovoljno humanitarne pomoći, riječ je birokratskim zaprekama koje nam postavlja sirijska vlada"

U nedjeljnom intervjuu je rekao da rezolucija Vijeća sigurnosti iz veljače kojom se traži da se omogući brzo, sigurno i nesmetano slanje pomoći stanovništvu Sirije "nije puno pomogla" te da UN-još uvijek ne uspijeva doprijeti do tri milijuna ljudi kako bi im isporučio humanitarnu pomoć.

"Nije problem u tomu da nemamo dovoljno humanitarne pomoći, riječ je birokratskim zaprekama koje nam postavlja sirijska vlada", objasnio je Ban, dodavši kako je članice Vijeća sigurnosti i regionalne sile pozvao da izvrše pritisak na sirijsku vladu.

Asad je u subotu kazao kako bi vladine agencije trebale pojačati suradnju na dopremi pomoći, no da to ne smije "kompromitirati nacionalni suverenitet", prenijeli su državni mediji.

Okrivljujući "teroriste" za patnje kroz koje prolaze civili Asad je istaknuo "važnost isporuke pomoći bez odgode i kontinuiranog rada na terenu sa svim domaćim i stranim institucijama kako bi se olakšale operacije, a da se pritom ne kompromitira nacionalni suverenitet", prenijela je agencija Sana.

Pročitajte više