Vladaju JAR-om od kraja apartheida. U srijedu im prijeti povijesni neuspjeh

Foto: EPA

Oporba u Južnoafričkoj Republici obećala je svojim pristašama da će u srijedu na parlamentarnim izborima svrgnuti Afrički nacionalni kongres (ANC), stranku koja je na vlasti od kraja apartheida i riskira povijesni neuspjeh nakon što su predstojeći izbori najavljeni kao najsporniji u posljednjih trideset godina. 

Na stadionu u Benoniju, nedaleko od Johannesburga, danas se, na posljednjem okupljanju Demokratskog saveza (DA), okupilo više tisuća pristaša kojima je na majicama, zastavama i suncobranima pisalo "Spasimo Južnoafričku Republiku".

"U srijedu će ANC izgubiti većinu koju je desetljećima zloupotrebljavao, većinu koju je koristio da bi ovu zemlju gurnuo u nezaposlenost, korupciju i loš način upravljanja", kazao je čelnik DA John Steenhuisen (48).

Biračko pravo ima više od 27 milijuna ljudi

"U srijedu ćemo okončati vladavinu ANC-a i otvorit će se novo poglavlje za ovu zemlju", poručio je okupljenima vođa liberalnog pokreta koji bi, prema preliminarnim podacima, na izborima trebao dobiti 25 posto glasova, no još uvijek se naširoko percipira kao bjelačka stranka.

Dana 29. svibnja na birališta je pozvano 27.6 milijuna birača. Oni će birati 400 zastupnika, koji će potom imenovati sljedećega predsjednika. U igri je pedesetak stranaka.

Brojni su birači podijeljeni između lojalnosti ANC-u, koji je oslobodio zemlju od jarma apartheida i rastućeg razočaranja potaknutog nezaposlenošću, i nestašice vode i struje trideset godina nakon dolaska demokracije, što bi ih moglo odvratiti od glasanja za povijesnu stranku.

Predsjednik: Pobjeda ANC-a je neizbježna

I sve veći broj slučajeva korupcije u koju su uključeni članovi ANC-a duboko je narušio povjerenje birača. Stoga stranka riskira da prvi put izgubi apsolutnu većinu u parlamentu te u anketama oscilira između 40 i 46 posto glasova.

U večernjem obraćanju naciji u TV programu predsjednik Cyril Ramaphosa još jednom je istaknuo postignuća ANC-a i napredak postignut od kraja apartheida za 62 milijuna stanovnika Južnoafričke Republike, a odnose se na obrazovanje, borbu protiv nasilja nad ženama i borbu protiv korupcije.

Dan ranije, na posljednjem okupljanju vladajuće stranke na golemom stadionu u Johannesburgu, koji nije bio pun, 71-godišnji šef države, koji računa na drugi mandat, uvjeravao je prisutne da je pobjeda ANC-a neizbježna.

Pročitajte više