Grom uzrokovao požar: Kanader jutros opet gasio požar u Žrnovnici

Ilustracija: Index

POŽAR koji je na miniranom području u Žrnovnici buknuo u utorak tijekom grmljavinskog nevremena ugašen je u srijedu nakon što je u akciju gašenja zbog jakog vjetra uključen i drugi protupožarni zrakoplov.

Dva protupožarna zrakoplova tipa Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga su za četiri sata djelovanja izbacila 64 vodene bombe i požar stavili pod nadzor, a zatim se nastavilo s natapanjem požarišta kako tijekom noći ne bi došlo do ponovnog izbijanja vatre, izvijestilo je jutros Ministarstvo obrane.

Kapetan Canadaira CL-415, bojnik Ivica Markać, istaknuo je kako su problem u gašenju požara jučer predstavljale jake turbulencije i jak vjetar u kotlini pa je pozvan u pomoć i drugi kanader.

Kanader ostaje u blizini

Međutim, u prijepodnevnim je satima ponovno djelovao kanader natapajući vodom požarište na minski sumnjivom području i u čijoj je blizini škola i više kuća, doznaje se u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Na terenu danas dežura 14 vatrogasaca s pet vatrogasnih vozila koji čuvaju rubna područja požarišta kako bi spriječili da jak vjetar rasplamsa vatru, rekli su u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

Požar je, prema podacima splitskoga vatrogasnog centra, buknuo nakon što je grom udario u bor nedaleko od napuštene vojarne, a vatrogasci nisu mogli gasiti vatru jer je izbila na miniranom području te se nošena vjetrom širila prema Korešnici.

Kanader Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga Oružanih snaga RH, koji je u od ranog jutra nekoliko sati bio angažiran na požarištu, iz preventivnih će razloga do daljnjega ostati na raspolaganju u splitskoj zračnoj luci kako bi u slučaju potrebe mogao što žurnije djelovati, doznaje se iz Ministarstva obrane.

Pročitajte više