HDSSB očekuje da će se nastaviti postupak ustavnih promjena

Foto: Hina

HDSSB očekuje da će se postupak ustavnih promjena nastaviti, pa organizira okrugli stol na kojemu će imati priliku govoriti svi koji mogu i žele pomoći da Hrvatska dobije kvalitetan i dugoročan Ustav, rekao je predsjednik HDSSB-ova Kluba Josip Salapić novinarima pred okrugli stol koji se sutra održava u Saboru.

Pozvani su svi koji mogu dati doprinos kvalitetnim i sadržajnim rješenjima, rekao je.

HDSSB-ovci ne dijele mišljenje kako je jasno da ustavnih promjena neće biti. Nećemo stati, HDSSB poziva na konsenzus, želimo biti odgovorna oporba, uzvratio je Salapić na novinarski upit zašto se ne prekine s promjenama kad je jasno da ih neće biti.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić kaže kako sutrašnja rasprava nije rasprava u kojoj HDSSB ima stranačke ambicije.

Nekoliko spornih stvari

HDSSB, naglasio je, nikada ni u jednoj izjavi nije spomenuo da je spreman ikome dati bianco ruku, nego je naglašavao da će njegov glas ovisiti o cjelokupnim ustavnim promjenama.

Šišljagić za aktualni prijedlog ustavnih promjena kaže da nije dobar i da ga HDSSB neće u tom obliku podržati, te je pobrojao dvojbe.

Sporno je da se kod ukidanja zastare za teška ubojstva ona definiraju posebnim zakonom.

Tko će definirati ta teška ubojstva, neke političke stranke? Mi jesmo za ukidanje zastare, ali za sva teška ubojstva, precizirao je Šišljagić.

Navodi i da treba vidjeti je li kod referenduma bolja kvota izlaznosti ili prihvaćenosti, a tu je i teritorijalni ustroj.

Pozivaju na konsenzus


HDSSB smatra da je Hrvatskoj prijeko potreban novi teritorijalni ustroj, odnosno regionalizacija i decentralizacija, treba značajno smanjiti broj županija, naglasio je Šišljagić.

Salapić pak ističe da je HDSSB u prosincu stao s ustavnim promjenama jer nisu dozvolili da se Ustav mijenja na silu, zbog dnevno-političkih razloga i jednog imena i prezimena. Zato sada pozivaju sve stranke na konsenzus, ali poručuju da mogu i bez onih kojima su njihovi principi ispred dobrobiti građana. Iako nije spominjao imena, jasno je da misli na HDZ.

Naša namjera je jasna, bez fige u džepu želimo Ustav koji će biti servis onima koji u Hrvatskoj žive, a pitanja prošlosti, hoće li neka osoba biti kažnjena za zločin ostavljamo pravosuđu, poručili su HDSSB-ovci.

Pročitajte više