HDZ-ovi odvjetnici uvjereni: Optužnica za Fimi-mediju će pasti!

NA ZAGREBAČKOM županijskom sudu danas je započela rasprava o pravomoćnosti jedne od najopsežnijih optužnica u povijesti hrvatskog pravosuđa.

O Uskokovoj optužnici u slučaju Fimi-media, u kojoj se po prvi put za krađu novca iz državnih institucija tereti jedna politička stranka, HDZ, i njezin bivši predsjednik, Ivo Sanader, odlučilo je vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac. Optužno vijeće je oko podneva potvrdilo optužnicu od više od 500 stranica.

Odvjetnici su bez svojih klijenata na sud došli nešto prije devet sati. Obrana Ive Sanadera nije uložila žalbu na optužnicu, kao niti HDZ-ovi odvjetnici Tomislav Penić i Davorin Budin.

"Optužnica će pasti", uvjereni su Budin i Penić. "Imamo devet jakih argumenata, za koje vjerujemo da će polako ljuštiti optužnicu", kazao je Budin. Damir Sesvečan, koji predstavlja HDZ na optuženičkoj klupi, nije davao nikakve izjave.

HDZ-ov crni fond u šest godina "zaradio" 31,6 milijuna kuna

Uskok tereti HDZ kako je u razdoblju od 2003. do 2009. godine, preko privatne tvrtke Fimi-media, nezakonito izvukao 31,6 milijuna kuna iz državnih institucija I poduzeća.

Sanadera se tereti da je, s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a, povezao ostale osumnjičenike i za sebe zadržao 15 milijuna kuna. Prema optužnici, Nevenka Jurak okoristila se sa 14,4 milijuna kuna, Anita Papeš-Lončar s dva, a Bojan Dimić s 1,8 milijuna kuna.

Optuženi su i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, bivši šef izbornog stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak te dvoje njezinih suradnika, Lončar-Papeš I Dimić, javlja HRT.

Pročitajte više