HUP Vladi: Smanjite administraciju, javnu potrošnju, parafiskalne namete i dajte da vjerujemo pravosuđu



KRITIČNO stanje u kojem se nalazi hrvatsko društvo i koje najbolje opisuje iznimno visoka nezaposlenost, "odljev mozgova", pad kapitalizacije realnog sektora i porezno iscrpljivanje sve manjeg gospodarskog potencijala, bila je glavna tema rasprave članova Savjeta Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

"Važna pretpostavka za ulaganje i daljnji razvoj ekonomije i društva u cjelini jest oslobađanje od 'utega' administrativne neučinkovitosti, pravne nesigurnosti, pretjerane javne potrošnje, uključujući i smanjenje i ukidanje mnogobrojnih parafiskalnih nameta koji 'guše' poslovanje naših poduzeća i čine nas nekonkurentnima", stoji u zaključcima rasprave članova HUP-a koji su izrazili spremnost pomoći Vladi RH i cijelom društvu u pronalaženju najboljeg puta za boljitak i prosperitet Hrvatske. Naime, poslodavci smatraju kako je potreban hitan angažman svih čimbenika hrvatskog društva te da u tom angažmanu poslodavci mogu biti konstruktivan partner.

"Investicije domaćih i inozemnih privatnih ulagača kao jedini mogući i održivi način pokretanja gospodarske aktivnosti mogu Hrvatskoj osigurati stabilnu poziciju na jedinstvenom tržištu EU. Pristup tržištu od 500 milijuna ljudi zahtjeva odgovornost u odlučivanju i donošenje dugoročnih strategija. Potencijal za ulaganje prepoznaje se u turizmu, farmacetskoj, prehrambenoj i ICT industriji, u području obnovljivih izvora energije, ali i malom i srednjem poduzetništvu, kao okosnici proizvodnje i stvaranja novih vrijednosti", smatra Savjet HUP-a u kojem su Ivica Todorić (Agrokor), Branko Roglić (Orbico), Franjo Luković (Zagrebačka banka), Emil Tedeschi (Atlantic Grupa), Damir Kuštrak (Agrokor), Ivan Ergović (Nexe Grupa), Ivica Mudrinić (T-Hrvatski Telekom), Ante Vlahović (Adris Grupa), Božo Prka (Privredna banka Zagreb), Tihomir Orešković (Pliva) i Zvonimir Mršić (Grupa Podravka).  
 

Pročitajte više