Interventna policija zaustavila vlak u Mađarskoj, izbjeglice u očaju vikali "ne logor, ne logor"

Foto: FAH

MAĐARSKA policija je zaustavila u Bicskeu vlak s migrantima koji je bio na putu iz Budimpešte prema mjestu Sopronu na granici s Austrijom.

U Bicskeu su počeli prazniti vlak dok su očajni migranti lupali po prozorima i vikali "Ne logor, ne logor". U tom gradu postoji prihvatni centar za migrante. Vlak je okružen interventnom policijom.


Drugi putnici prebačeni su u zamjenski vlak.

Mađarska je najavila i da će policija u vlakovima kontrolirati migrante koji kreću prema zapadnim zemljama EU-a.

Mađarska policija pridržavat će se schengenskih pravila Europske unije i provesti sve provjere na migrantima koji domaćim vlakovima putuju u zapadne zemlje, izjavio je u četvrtak voditelj ureda mađarskog premijera Viktora Orbana.

Policija se povukla s kolodvora Keleti

Migranti su se jutros obrušili na vlak na glavnoj željezničkoj postaji Keleti kada se mađarska policija povukla s perona nakon što im dva dana nije dala da se ukrcavaju u vlakove.

Mnogi su pokušali ući u vlak sa svojom djecom kroz vrata i prozore, izvijestio je Reutersov fotograf.


S razglasa su se počele emitirati obavijesti da taj vlak ne kreće nikuda, no migranti iz njega ne žele izaći. "Pažnja molim, vlak s perona 8 ne kreće, molim vas napustite ga", ponavljalo se s razglasa.

Mađarske željeznice objavile su da nema vlakova koji voze za zapadnu Europu a to je potvrdio u Beču i glasnogovornik austrijske policije koji je izjavio da trenutačno nema vlakova koji voze iz Budimpešte za Beč s mađarske željezničke postaje Keleti.

Kako piše BBC, na oglasnoj ploči je oglašeno da će karte za međunarodne vlakove vrijediti za destinacije unutar zemlje, a jedan od vlakova ipak je krenuo.


Više od 2000 migranata kampiralo je ispred kolodvora Keleti koji je za njih bio zatvoren dva dana s obrazloženjem da Europska unija brani putovanje bez važećih dokumenata.

Mađarska policija pridržavat će se schengenskih pravila Europske unije i provesti sve provjere na migrantima koji domaćim vlakovima putuju u zapadne zemlje, izjavio je u četvrtak voditelj ureda mađarskog premijera Viktora Orbana.

Lazar: Za kaos je kriva Njemačka

Na novinskoj konferenciji Janos Lazar je također kazao da je razlog kaotičnog stanja na istočnom željezničkom kolodvoru u Budimpešti kontroverzna poruka Njemačke sirijskim migrantima.

"Tako je zbog toga što je Njemačka prije više od tjedan dana Sirijcima poručila da ih Njemačka čeka, pozvavši ih za postavljeni stol", slikovito se izrazio Lazar, dodajući da je naredni dan Njemačka onda pokušala provesti kontrolu nad migrantima.

Bugarske vlasti uhitile su pak 125 stranaca u prijestolnici Sofiji zbog ilegalnog ulaska u zemlju bez podnošenja zahtjeva za azilom, priopćilo je u četvrtak ministarstvo unutarnjih poslova. Glavni tajnik ministarstva unutarnjih poslova Georgi Kostov izjavio je da će oni biti ispitani te da će možda dobiti status izbjeglica.

Pročitajte više