Kamo nas vodi budući guverner HNB-a? Boris Vujčić želi da Hrvatska što prije uđe u eurozonu

ODLUKA da se odrekne "spasitelja" Željka Rohatinskog na rejting Zorana Milanovića sigurno se neće pozitivno odraziti. Raskid suradnje s dugogodišnjim guvernerom HNB-a Milanovićevu će popularnost umanjiti za pokoji postotni bod.

> Rohatinski najavio odlazak: Milanović mi je rekao da više ne možemo surađivati

Posebno nakon što je Rohatinski prilično nedvojbeno poručio da je izbačen iz Hrvatske narodne banke.

"Pitajte Milanovića za razloge", kazao je Rohatinski netom nakon što je priznao da je bio spreman ostati još koju godinu, ako već ne čitav treći mandat. Koji, podsjećamo, traje šest godina.

Vujčić će voditi identičnu politiku kao i Rohatinski

Iako razloge zbog kojih suradnja između Rohatinskog i vlade "više nije moguća" nismo čuli, nije teško pretpostaviti da problem nije u monetarnoj politici koju je Rohatinski zadnjih 12 godina provodio. Novi guverner će, naime, postati Boris Vujčić, koji nimalo neće skretati sa staze koju mu je Rohatinski utabao.

U isto vrijeme kada je Rohatinski došao u HNB, Vujčić je postao njegov zamjenik i najbliži suradnik. Vujčić i Rohatinski imaju gotovo identičan pogled na monetarnu politiku i ulogu HNB-a u hrvatskom gospodarstvu, s naglaskom na održavanje jake kune naspram tečaju eura.

"Ne vidim nikakav razlog zbog kojeg se politika jake kune ne bi nastavila", kazao je Rohatinski nakon što je najavio svoju ostavku, očito znajući tko će idućih šest godina sjediti u guvernerskoj fotelji. No, ipak je za svaki slučaj odaslao i dodatno upozorenje, kazavši da monetarna politika ima i značajnu psihološku dimenziju: "Povjerenje se lako može izgubiti".

Budući guverner navija za eurozonu

Vujčić će "povjerenje" o kojem Rohatinski govori sigurno znati očuvati s obzirom da se radi o čovjeku uvjerenom da se Hrvatska mora što prije pridružiti eurozoni. Ovakvo stajalište Vujčić u svojim javnim nastupima nije skrivao čak ni nakon što je Europa upala u pozamašne financijske poteškoće.

"Ako ostanemo izvan eurozone ništa ne dobivamo, a ulaskom u nju uklanjaju se tečajni rizici koji su sada jedno od najvećih financijskih opterećenja", objašnjavao je Vujčić prije samo koji mjesec.

U istom je izlaganju pokazao da će svog mentora Rohatinskog slijediti i u odnosu prema vladajućoj politici. Rohatinski je uvijek bio podjednako spreman na kritiku i upoznavanje javnosti s lošim vijestima, što je, kako se čini, prenio i na Vujčića. Budući guverner tako je "mrtav-hladan" predvidio dno još nismo dotakli, odnosno da će za izlazak iz krize biti potrebno barem dvije-tri godine.

Je li Rohatinski spasitelj ili grobar?

Kritičari, s kojima će se Vujčić zasigurno morati nositi, vjerojatno bi odvratili da je za takvo stanje, višegodišnju krizu kojoj se ne nazire kraj, između ostalog kriv i njegov mentor. Upravo zbog politike jake kune, zbog koje su ga mnogi hvalili, Rohatinski je godinama bio na meti pojedinih ekonomskih eksperata.

Tečaj kune prema euru, smatraju protivnici Rohatinskog i Vujčića, održavao se na umjetno napuhanoj razini samo zbog napuhivanja vanjskog duga. Upravo je politika "stabilne kune" dosadašnjim vladama olakšavala zaduživanje, ali i pogodovala uvozu, a istovremeno sputavala izvoz, što je dovelo do devastacije hrvatske industrije.

Pročitajte više