Kao da nisu u istoj Vladi: Maras tvrdi - članarina se ukida, Vrdoljak o tome nema pojma

Fotomontaža: Index (FAH)

NOVI izmijenjeni Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), Kukuriku Vlada najavljuje još od ožujka ove godine, a čini se da i dalje traje bitka između ministra Gordana Marasa (SDP) koji želi ukinuti obvezno članstvo za HGK i ministra Ivana Vrdoljaka (HNS) koji se tome protivi.

Maras tvrdi da je Zakon gotov, a Vrdoljak da se i dalje radi!?

Tako smo ovog tjedna od Marasova ministarstva obrta i Vrdoljakova ministarstva gospodarstva dobili dva različita odgovora na ista pitanja o prijedlogu Zakona o HGK. Maras tvrdi da je Zakon gotov, usuglašen te tako spreman za javnu raspravu, dok Vrdoljak tvrdi kako se Zakon i dalje radi te da se ne može govoriti o datumu javne rasprave.

Isto tako Maras tvrdi kako je postignut dogovor oko ukidanja članarine za HGK, dok Vrdoljak tvrdi kako to još uvijek nije riješeno. No, krenimo redom.

Svađa oko članarina

Ministar Maras i prije uhićenja Nadana Vidoševića zagovarao je temeljitu reorganizaciju HGK, a nakon afere Remorker zalagao se za ukidanje obvezne članarine, odnosno da ona bude dobrovoljna.

"Ja ću takav oblik članstva u HGK predložiti i vjerujem da će biti usvojen. Vjerujem da će to biti u narednih mjesec do dva dana", rekao je Maras u ožujku ove godine. Vrdoljak je takvu komunikaciju Marasa nazvao - nepristojnom.

Maras: Usuglasili smo se da ukidamo članarine

"Mislim da trebamo prestati na ovakav način komunicirati s javnošću i zbunjivati i javnost i gospodarski sektor, pa i Hrvatsku gospodarsku komoru", odgovorio mu je Vrdoljak u ožujku. Do danas prijedlog Zakona nije izašao u javnost, a sudeći prema odgovorima iz dva ministarstva koje je dobio Index, isti sukobi s početka godine nastavljaju se i danas.

"Prema usuglašenom prijedlogu Zakona mali poduzetnici, dakle svi oni koji imaju manje od 50 zaposlenih, a takvih je 96 posto, moći će birati hoće li biti članovi HGK, odnosno, za njih će članstvo biti dobrovoljno", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Ministarstva poduzetništva i obrta uz dodatak da je prijedlog Zakona o HGK napokon  gotov "te je spreman za javnu raspravu".

"Prema dogovoru, javnu raspravu o prijedlogu novog Zakona o HGK otvorit će Ministarstvo gospodarstva ", rekli su nam iz ministarstva kojim upravlja Gordan Maras odgovarajući na naš pismeni upit.

Vrdoljak: I dalje se raspravlja o članarinama

Odgovori koje smo dobili od Vrdoljakova ministarstva razlikuju se od onih kojeg smo dobili od Marasova. Tako nam Ministarstvo gospodarstva tvrdi da je prijedlog zakona "i dalje u izradi". S obzirom da je u izradi ne mogu ni odgovarati što je s dobrovoljnim članstvom.


"Za sada ne možemo govoriti o dijelovima prijedloga Zakona dok je još u izradi", stoji u odgovoru na pitanje  postoji li dogovor između Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poduzetništva i obrta oko ukidanja obveznog članstva u HGK. Maras je na to spremno odgovorio kako postoji, no Vrdoljak čini se ima drugo mišljenje. Iz odgovora kojeg smo dobili iz Vrdoljakova kabineta dodaje se i da se neće odgađati Zakon o HGK, no ne želi ni reći kada će prijedlog zakona napokon izaći.

"Ministarstvo gospodarstvo nikada nije najavilo kada će biti javna rasprava", stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Vrdoljaka. 

Burilović: Ukidanje 42 kune za mjesečnu članarinu je smiješno

Podsjetimo kako je u vrijeme dok je Vidošević boravio u pritvoru HGK za 15 posto smanjio članarine. Mjesečna članarina u HGK za malog poduzetnika iznosi 42 kune, za srednjeg 1.083 kuna, a za velike 3.973 kune. Za HGK mali poduzetnik je onaj čija aktiva ne prelazi 7,5 milijuna kuna, ukupni prihodi 15 milijuna kuna, a broj zaposlenih nije veći 50.

"To što navodi ministar Maras je smiješno: pa zar će plaćanje 42 kune pridonijeti rasterećenju gospodarstva?!" upitao se predsjednik HGK Luka Burilović gostujući početkom listopada u emisiji "Poslovni tjedan" Hrvatskog radija komentirajući neslužbenu najavu o ukidanju obvezne članarine.

Imovina HGK procjenjuje se na oko pola milijardi kuna, a zaposlenih je bilo oko 600 što je deset puta više od primjerice slovenske Komore koja ima oko 60 zaposlenih.

Dio nezadovoljnih poduzetnika najavio je i ustavne tužbe protiv obveznog plaćanja članarine HGK-u, a pozivalo se i na bojkot plaćanja.

Pročitajte više