Krimljani će morati vraćati kredite ukrajinskim bankama: "Prije ili kasnije morat će platiti"

Foto: Hina

STANOVNICI Krima trebaju otplaćivati kredite ukrajinskim bankama unatoč tome što sada žive pod ruskim zakonima, izjavio je jedan dužnosnik Ruske središnje banke, što je očita promjena stajališta Moskve koja je ranije predlagala ignoriranje bilo kakvih zahtjeva za otplatom.

Reuters je izvijestio prošloga tjedna da tisuće Krimljana ne plaćaju svoje dugove ukrajinskim bankama, a mnogi od njih očito su shvatili da to ni ne trebaju činiti nakon odgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina jednom stanovniku Krima koji je pitao kako da otplati kredit za auto. "Molim vas koristite automobil i nemojte brinuti", rekao mu je Putin u travnju ove godine.

Glasnogovornik Kremlja kasnije je izjavio da je Putin pritom mislio na činjenicu da su se zatvorile podružnice banaka na Krimu otkako je Rusija anektirala taj poluotok u ožujku, što je otežalo otplatu kredita.

"Prije ili kasnije morat će platiti"

Mihail Suhov, zamjenik predsjednika Ruske središnje banke, rekao je u ponedjeljak da će dugovi Krimljana ukrajinskim bankama na kraju morati biti otplaćeni.

"Otplaćivati ili ne otplaćivati kredite odgovornost je pojedinca. Međutim, prije ili kasnije morat će platiti", rekao je Suhov tijekom posjeta Krimu, a prenijela je krimska novinska agencija Novosti Krima.

"Čim se poboljšaju radni odnosi između Ukrajine i Rusije bit će osnovana banka koja će djelovati kao posrednik između zajmoprimca i zajmodavca i koja će provoditi naplatu potraživanja."

Suhov je kazao da Krimljani mogu otplaćivati svoje dugove ruskim bankama, ali da zasad ne postoji mehanizam za slanje tih uplata ukrajinskim bankama.

Pročitajte više