Linić: Čista je laž da se iživljavamo na malima, a štitimo velike porezne obveznike

Foto: Dragan Matić/Cropix

MINISTAR financija Slavko Linić je danas, uoči sjednice Vlade, na upit novinara kako ide fiskalizacija na tržnicama, podsjetio da su i ugostitelji u siječnju i veljači govorili kako će biti otpuštanja, zatvaranja i manje konobara, "a sada vidimo 70 posto veći promet i zaposlenih koliko hoćete". "I više reda", istaknuo je.

Linić je u svom gostovanju za RTL Danas ponovno obranio Vladin stav o fiskalnom zakonu.

"Svatko ima svoje priče. Sjetite se, ugostitelji su poručivali da će zatvoriti svoje objekte i da će masu ljudi biti bez posla. Što smo mogli primijetiti poslije toga? Da imamo 60 posto veći promet u ugostiteljskim radnjama. I to za prvih pet mjeseci kad nemamo ni turista ni gužvi. Nemamo manje nego više radnih mjesta. I imamo ubrane poreze. Ista situacija se događa i na tržnicama... Ja tvrdim, za mjesec dana će sve biti u redu, svi će imati kasu, svi će se naviknuti, imat ćemo više prihoda i veću disciplinu", kazao je Linić.

"Svi preprodavači imaju robu bez porijekla i sad ćete vidjeti kad počnemo kontrolirati rad veletržnica. Prodaje se iz kombija, bježi se... tome treba stati na kraj. Svatko ima pravo zarađivati, ali se propisi moraju poštivati. Ministarstvo financija je svjesno nedostataka u prometu roba, u problemu gotovinskog poslovanja, našli smo rješenje, provodimo ga i moje je zadovoljstvo što većina ipak radi po propisima".

"Oni koji se bore protiv toga da se kontrolira rad i kretanje gotovine nemaju dobre namjere. Jer problem nije kontrola, nego problem je što oni ne žele plaćati račun. Poreze ne može zadržavati prodavač, to nije njegov novac. On to mora uplatiti za potrebe socijalne politike države", jasno je poručio.

Linić je komentirao i dvostruke kriterije Porezne uprave kada se radi o velikim trgovačkim lancima.

"To je nešto što su stvorili novinari. Nema tu razlike... Kod fiskalizacije kad se utvrđuju ovakve stvari, zakon predviđa zatvaranje. Kad govorimo o velikim trgovačkim lancima, većina kontrola je obavljena zbog prometa loba, prometa falsificirane robe i sličnog. Kazne su daleko rigoroznije nego zatvaranje objekta. Nema jednakijih, postoje propisi, prema njima postupamo. I same brojke govore pokazuju koliko je bilo kontrola, pregleda i koliko je kazni naplaćeno, a to što sad netko pokušava poslati poruku - 'iživljavamo se na malima, a štitimo velike', to je čista laž koju ja ne mogu razumjeti jer očito postoji problem što netko ne želi čitati zakone".

Pročitajte više