Ljubičić potvrdio: Zagrebački Holding od danas je na nuli, no pravi posao tek slijedi

Foto: Arhiva

ZAGREBAČKI holding od danas je na nuli, potvrdio je u intervjuu za Media servis predsjednik Uprave Slobodan Ljubičić koji se nakon pet godina ponovno vratio u tu gradsku mega tvrtku.

"Kad smo u srpnju došli u Holding, Holding je u tom trenutku imao oko 3,3 milijarde kuna kratkoročnih obaveza. Prema dobavljačima je u tom trenutku imao dugove oko 700 milijuna kuna dospjelih računa od kojih su neki bili stari i 14 mjeseci, a bilo je još oko 200 milijuna kuna nedospjelih računa. To je otprilike ta milijarda o kojoj govorimo."

Nakon samo četiri mjeseca Slobodan Ljubičić uspio je uz pomoć gradonačelnika Milana Bandića i Gradske skupštine postaviti Zagrebački holding na stabilne noge, no kaže da pravi posao tek slijedi.

"Urednost plaćanja svim dobavljačima je nešto što se u poslovnom svijetu smatra normalnim i mi smo došli sada u tu normalnu poziciju, ali nas posao tek sada čeka."

U idućem razdoblju cilj je smanjiti troškove, no smanjenja plaća i otpuštanja neće biti, poručuje šef Zagrebačkog holdinga.

"To smo sa sindikatima utvrdili, ali postoje prava iz kolektivnog ugovora o kojima ćemo morati razgovarati da bi stabilizirali poslovanje Holdinga, da bi sačuvali radna mjesta i da bi prihodi bili isti ili barem malo veći od rashoda."

Imena novih direktora idući tjedan: "Pravladavat će žene"


Financijska stabilizacija Zagrebačkog holdinga, osim za radnike, važna je i za gotovo milijun građana koji svakodnevno koriste usluge njegovih podružnica.

"U idućih nekoliko godina sigurno neće doći do povećavanja cijene bilo kakvih komunalnih usluga. Može doći do smanjivanja pojedinih usluga, ali s time ne treba žuriti dok se još ne stabiliziramo iako je gradonačelnik za neke stvari, ZET i parking, neke mjere poduzeo."

Imena novih direktora Holdingovih podružnica znat će se idući tjedan, vodit će ih stručni i kompetentni ljudi, a prevladavat će uglavnom žene.

"Blizu smo tog rješenja. Imamo nekoliko sitnih proceduralnih pogrešaka koje smo napravili. Ja sam za to odgovoran, ali smo i tu papirologiju složili tako da se idući tjedan stiču svi uvjeti da objavimo imena novih direktora podružnica i trgovačkih društava. Bit će ih dosta, bit će većina i to superiorna većina, a u toj većini će onda biti i većina žena."

O privatizaciji Holdinga još nitko nije ozbiljno razgovarao, ponovio je Ljubičić uz pojašnjenje da tu odluku donosi isključivo Gradska skupština.

"Nitko se iz Holdinga neće ni izdvojiti ni odvojiti. Mi radimo unutarnju reorganizaciju sustava, ali sve te podružnice i trgovačka društva i nadalje će biti u potpunom 100%-tnom vlasništvu Zagrebačkog holdinga, a on u potpunom vlasništvu Grada Zagreba."

Smanjenje cijena javnog gradskog prijevoza u Gradu Zagrebu povećao je broj kupovine karata između 13 i 20 posto, otkrio je Ljubičić u razgovoru za Media servis.

"Dijelom je to zbog strožih kontrola, dijelom zbog ukidanja plaćanja SMS-om gdje je bilo dosta zloupotreba iako dugoročno imamo namjeru vratiti taj oblik plaćanja, ali moramo uspostaviti sigurnosni sustav da tih prijevara ne bude previše."

Službeni podaci predstavit će se javnosti idući tjedan kao i što je učinjeno u prvih sto dana nove-stare zagrebačke vlasti.

"Volio bih kad bi Holding prestao biti temom dnevnih natpisa u novinama i da se nas kao Upravu pusti da odradimo naš posao jer o kvaliteti našeg posla ovisi standard Zagrepčana, kvaliteta usluge, poslovni uspjeh Holdinga i tako dalje."

Pročitajte više