Markač: Uživam u slasti slobode

Foto: Davor Pongračić/Cropix

GENERAL Mladen Markač svojim dolaskom uveličao je tradicionalni Božićni domjenak kojeg je organizirala zagrebačka Hvidra.

"Želim svima skupa čestit i blagoslovljen Božić. Želim se zahvaliti svima onima koji su vjerovali u nas da smo nevini, što je na kraju potvrdio i Međunarodni sud pravde. On je rekao da je naš rat bio obrambeni, častan i da je bio oslobodilački. Što više reći o tome, nego da svi sada budemo ponosni na tu odluku i mi i naša djeca da se s ponosom sjećamo Domovinskog rata i da slavimo Lijepu našu", poručio je Markač te otkrio kakav je osjećaj uoči Božića koji će nakon dugo vremena provesti na slobodi sa svojim najmilijima.

"Tek se privikavam na ovako slobodan život. Prije je bila samo parola `sloboda za sve`, a ja danas ipak uživam u slasti slobode", rekao je Markač.

Zagrebačka Hvidra uručila plakete ratnim vojnim invalidima


Svečano je bilo danas u palači Dverce gdje je zagrebačka Hvidra uručila priznanja i plakete ratnim vojnim invalidima i zaslužnim građanima Zagreba.

Tom prigodom predsjednik Zajednica Hvidre Grada Zagreba Mirko Ljubičić podsjetio je na slavnu ulogu branitelja u stvaranju hrvatske države te poručio. "Ja vas sve molim da se u ovaj božićni blagdan sjetimo svih naših poginulih, svih naših nestalih u ratu, djece poginulih hrvatskih branitelja, svih ratnih invalida", istaknuo je Ljubičić.

Svečanosti su nazočili i hrvatski generali Mladen Markač, Antun Tus i Petar Stipetić, Predsjednik zagrebačke skupštine Davor Bernardić i Predsjednik sabora Josip Leko. "Da vaša žrtva u Domovinskom ratu, vaša sposobnost i vaša odlučnost je ugrađena u hrvatsku državu. Vaša žrtva nije bila uzaludna. Ne samo današnja generacija, nego generacije i generacije Hrvata i građana Hrvatske, uživat će u plodovima vaše žrtve", poručio je Leko, koji je još jednom podsjetio na važnost haške presude kojom su oslobođeni generali Gotovina i Markač.

"To je pobjeda istine. Moramo znati da je pobjeda u Haagu značajnija na političkom planu za Republiku Hrvatsku, nego što je ona značajna za same generale jer je njih oslobodila. Vi ste se borili i izborili da u demokratskoj, samostalnoj, slobodnoj i neovisnoj državi žive slobodni ljudi", naglasio je Leko, a nadovezao se predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić: "Hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu nitko nikada ne smije manipulirati i to je moja želja, kao čovjeka mlađe generacije, da to dostojanstvo čuvamo zajedno", rekao je Bernardić.

Okupljenima se obratio i jedan od glavnih organizatora skupa podrške za Gotovinu i Markača na dan izricanja presude, Josip Klem. On je upozorio na probleme s kojima se branitelji svakodnevno susreću. "Zakon o hrvatskim branitelja članak 35 govoriti da djeca hrvatskih branitelja koji su poginuli u Domovinskom ratu imaju prioritet u zapošljavanju. Pa mi smo ti koji smo stupovi ovog društva i gdje bi ta djeca trebala raditi u državnim institucijama, a ne da se povlače okolo i da pišemo zamolbe ovakve ili onakve. Pa zar smo mi prema našim suborcima, koji su 20 i nešto godina u hrvatskoj zemlji. Kad im trebamo vratiti samo da njihovi sinovi i kćeri rade u ovoj našoj lijepoj državi, da za njih nema mjesta. To je realnost odnosa prema hrvatskom branitelju", naglasio je Klem.

Pročitajte više