Milanovića i Janšu sutra čekaju mučni razgovori o Ljubljanskoj banci

PRVI put od dolaska u Banske dvore premijer Zoran Milanović sastat će se sutra sa slovenskim kolegom Janezom Janšom. Iako se radi o neformalnom sastanku, bit će to prilika da se otvore i pretresu sve teme koje muče dvije zemlje.

Milanović i Janša sutra će kod Maribora razgovarati o svim aktualnim pitanjima. Nuklearna elektrana Krško, arbitražni sporazum, no iznad svega Ljubljanska banka. Potvrdila je to danas u Bruxellesu ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i rekla da će pitanje hrvatskih štediša biti središnja tema.

"Ljubljanska banka ne smije biti povezana sa ratifikacijom pristupnog sporazuma"

"Očekujemo da se Ljubljanska banka tretira u skladu s ranijim dogovorima između Hrvatske i Slovenije kao separatno pitanje i na taj način se rješava, a da ni na koji način ne bude povezana sa slovenskom odlukom o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora", rekla je Pusić.

A da će susjedi blokirati ratifikaciju naveliko se počelo nagađati prošlog mjeseca kada je hrvatska Vlada dala zeleno svjetlo tužbama Zagrebačke i Privredne protiv Ljubljanske banke. Slovenci su zatražili objašnjenje, odluka je povučena, a slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je ostao neodređen kada je trebalo odgovoriti na pitanje jesu li najave o blokadi točne, ako do dogovora ne dođe.

"To je političko pitanje"

"Prerano je o tome govoriti. To je političko pitanje", kratko je rekao Erjavec. Slovenija pitanje štediša smatra sukcesijskim pitanjem koje treba riješiti pred odgovarajućom institucijom, a nakon što se Banka za poravnanje u Baselu proglasila nenadležnom. Slučaj Ljubljanske banke, naime, datira od raspada Jugoslavije, a prema posljednjim podacima čak 135 tisuća Hrvata potražuje oko 300 milijuna eura svoje štednje.

Pročitajte više