"Ministar je skupljao poene pasivizirajući policiju, šteta u zapaljenim arhivima je nenadoknadiva!"

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

SINDIKALNE organizacije tvrtki s područja Tuzlanske županije koje su potaknule radničke prosvjede započete u srijedu, u subotu su pozvale na smirivanje stanja ocjenjujući kako su ispunjeni njihovi početni zahtjevi. U proglasu koji su zajednički objavili sindikati tvrtki "Polihem", "Dita", "Gumara" i "Konjuh" ističe se kako je ostavka županijske vlade otvorila put daljem rješavanju nagomilanih problema koji su doveli do masovnog nezadovoljstva radnika.

"U novoj situaciji ljutnju i bijes želimo usmjeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sustava vlasti", stoji u proglasu uz poziv na održanje javnog reda i mira u suradnji građana, policije i civilne zaštite, "kako bi se izbjeglo bilo kakvo kriminaliziranje, politiziranje i bilo kakva manipulacija prosvjedima". Iz sindikata su naznačili kako očekuju uspostavu tehničke vlade koja bi otvorila proces revizije privatizacije tvrtki dovedenih do stečaja što uključuje i procesuiranje odgovornih.

Apelima za smirivanje stanja u subotu su se pridružile brojne nevladine organizacije u BiH. Ističući razumijevanje za nezadovoljstvo osiromašenih građana uglavnom navode kako nema opravdanja za rušilačke pohode zabilježene u petak.

"Ministar sigurnosti je skupljao poene pasivizirajući policiju!"

Nevladina udruga "Gariwo" koju vodi Svetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita, prva je izravno optužila ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da snosi odgovornost za masovne nerede i paljevine "jer je pasivizirao policiju" pokušavajući steći političke poene.

"Radi se o najgorem političkom populizmu koji je primjenjivao Slobodan Milošević", drže u ovoj organizaciji pozivajući na Radončićevu ostavku s obzirom na to da je "svjesno pasivizirao policiju koja nije uspjela zaštititi ni zgradu Predsjedništva BiH i Arhiv BiH". Preciznijih procjena materijalne štete prouzročene napadima nasilnih prosvjednika u petak još nema, no izvjesno je kako se ona može mjeriti desecima milijuna eura.

Nenadoknadiva šteta u arhivima

Nenadoknadiva šteta nanesena je podmetanjem požara u zgradu Predsjedništva BiH koja je u austrougarskom razdoblju izgrađena po projektu čuvenog arhitekta Josipa Vancaša. Osim štete na samoj građevini nenadoknadivi gubitak nanesen je uništavanjem povijesne građe čuvane u depoima Arhiva BiH i Arhiva Federacije BiH koji su tamo također imali sjedište.

"Šteta za Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine i Arhiv Bosne i Hercegovine je nemjerljiva. Osim ureda koji su u potpunosti izgorjeli uništen je dio povijesti naroda BiH. U Arhivu Federacije je izgorio fond Ministarstva prosvjete NRBiH, a u Arhivu BiH još su veće štete, koje se novčano ne mogu uopće izmjeriti, jer se radi o izuzetno rijetkim fondovima", izjavio je u subotu ravnatelj Arhiva FBiH Admir Jerković.

Ravnatelj Instituta za povijest pri sveučilištu u Sarajevu Husnija Kamberović potvrdio je za Hinu kako je u depoima Arhiva BiH u zgradi koja je bila zapaljena doista pohranjena arhivska građa neprocjenjive vrijednosti. "Tamo je bila sva građa iz razdoblja od 1878. do 1918. godine. To su originalni dokumenti i ništa slično ne postoji ni u Beču ni bilo gdje drugdje. Riječ je o iznimno važnoj građi za povijest BiH", kazao je Kamberović.

Dodao je kako su u depoima Arhiva BiH pohranjeni i dokumenti državne komisije za ispitivanje ratnih zločina okupatora i njegovih suradnika počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata kao i povjerljivi dokumenti iz razdoblja socijalizma, uključujući podatke koje je prikupljala tadašnja služba državne sigurnosti, što se odnosi i na osobne dosjee. "Sve ovo samo nas je još jednom podsjetilo na nebrigu za arhivsku građu koja je pohranjena u sjedištima državnih institucija gdje ne bi trebala biti. Ponovi li se nešto slično, tko zna što bi sve moglo biti uništeno", upozorio je Kamberović. Iz uprave Arhiva BiH još u petak navečer je potvrđeno kako je vatra uništila najmanje jedan od njihovih depoa.

Pročitajte više