"Ministarstvo poljoprivrede pogoduje Todoriću i upropaštava dalmatinsko maslinovo ulje!"



"MINISTARSTVO poljoprivrede pogoduje Ivici Todoriću", tvrdi Zajednica uljara i maslinara Hrvatske.

Na konferenciji za novinare u Splitu upozorili su na nepravilnosti u procesu dodjeljivanja oznake izvornosti dalmatinskom maslinovom ulju. Smatraju da je do problema došlo zbog pokušaja pogodovanja Todorićevoj firmi Zvijezda.

"U srpnju 2011. Ministarstvo poljoprivrede odobrava dokumentaciju za za zaštitu izvornosti i objavljuje u Narodnim novinama. Time počinje teći tromjesečni zakonski rok za prigovor. I kad se činilo da je oznaka izvornosti dalmatinskog ulja neupitna, počinju problemi", poručuju uljari i maslinari.

Ministarstvo krši zakon?

Podsjećaju kako je ministar Tihomir Jakovina svojevremeno izjavio da će se uskoro povećati broj proizvoda koji nose oznaku izvornosti, a kojom takvi proizvodi dobivaju dodatnu vrijednost. "Međutim i ova izjava ministra poljoprivrede izgleda može čekati, ako se u postupak umiješaju 'veliki'", ogorčena je Zajednica uljara i maslinara.

Naime, samo dan uoči isteka spomenutog tromjesečnog roka za prigovore u prostorijama Gospodarske komore u Splitu održan je sastanak na temu izvornosti dalmatinskog maslinovog ulja. Sastankom je predsjedavala Zorica Jurišić iz Zvijezde, a na sastanak nije pozvan nitko iz Zajednice maslinara i uljara, koja je prije šest godina krenula u ispunjavanje zakonskih normi za dodjelu oznake izvornosti i koja je, uostalom, podnositelj zahtjeva za registraciju oznake izvornosti dalmatinskog maslinovog ulja.

Nakon tog sastanka, Zvijezda je podnijela prigovor, i to izvan zakonskog roka. Povjerenstvo Ministarstva poljoprivrede prigovor je najprije odbacilo kao nepotpun, da bi kasnije odobrili Zvijezdi da nadopuni svoj prigovor, koji je naknadno prihvaćen u ožujku 2012. godine. Zajednica maslinara i uljara o svemu tome nije dobila nikakvu službenu informaciju od Ministarstva poljoprivrede.

Želi li Todorić izbjeći inspekciju?
"Doministar Luka Čuljak potvrdio nam je da je Povjerenstvo pod istragom zbog grešaka u radu. No, zakon se i dalje krši", rekao je na konferenciji za novinare Ivica Ljubenkov, predsjednik Zajednice maslinara i uljara, koji optužuje Jakovinu da pogodovanjem Todoriću uništava dalmatinsko maslinovo ulje.

Naime, Zvijezda je u svom prigovoru tražila da se umjesto oznake izvornosti uvede niži stupanj zaštite, zaštita zemljopisnog porijekla. To bi odgovaralo Todorićevoj firmi, koja svoje maslinovo ulje "Old Dalmatia" puni u Istri, ali u nepovoljan položaj bi stavilo male proizvođače "pravog" dalmatinskog maslinovog ulja.

"Todorić želi spriječiti dodjelu znaka izvornosti zato što ne želi proizvoditi svoje ulje pod istim uvjetima kako se ono proizvodi u cijeloj Dalmaciji", kaže predstavnik maslinara s Šolte Zlatko Burić, koji se pita želi li Todorić spriječiti inspekcijski nadzor nad svojim uljem, odnosno prodavati jeftino ulje iz uvoza kao izvorni dalmatinski proizvod.

Zašto Hrvatskoj nije u interesu zaštititi svoj proizvod?

"U svibnju smo iskoristili nazočnost ministra Jakovine na manifestaciji u Marini i upoznali ga sa situacijom. Pri tome smo mu predali svu dotadašnju dokumentaciju. Bilo je dogovoreno da ćemo doći u Zagreb gdje bi raspravili 'slučaj'. Nažalost do tog sastanka nije došlo", stoji u priopćenju koje su maslinari i uljari poslali medijima nakon pressice.

"Zbog čega nije interes Hrvatske da zaštiti svoj izvorni proizvod?", pitaju se ogorčeni maslinari i uljari, te najavljuju pokretanje peticije za spas dalmatinskog maslinovog ulja.

Pročitajte više