Mrak-Taritaš: Legalizacija je promijenila sliku Hrvatske, građevina izlazi iz recesije

Foto: Hina

LEGALIZACIJA i e-dozvole među najvažnijim su projektima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koji su promijenili Hrvatsku nabolje. Rezultatima je zadovoljna ministrica Anka Mrak-Taritaš.

"Najprije su krenule županije koje su bile najspremnije a to su Međimurska, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, a onda su krenule i ostale. Od Nove godine svi su u tom poslu. Ima boljih, ima malo lošijih. Generalno sam zadovoljna rezultatima. Riječ je o odličnom projektu koji ide u tom smjeru da svi građani RH imaju priliku dobiti e-dozvolu na isti način i da nema razlika kako je to ranije bilo. Legalizacija je također važna. Koliko je taj projekt promijenio sliku Hrvatske u kojoj je bilo skoro pa normalno bespravno graditi?," rekla je Mrak-Taritaš. 

"Ne samo da su projekti legalizirani nego mislim da građani mogu mirno spavati, s legaliziranim objektima početi gospodarske djelatnosti. Bila sam na jednom OPG-u čiji je vlasnik zahvaljujući legalizaciji mogao aplicirati za poticaje iz EU. Veseli 820 tisuća zahtjeva, 320 tisuća pravomoćnih, apsolutno riješenih, 450 tisuća zahtjeva riješenih do kraja godine. Sve što može biti riješeno, bit će. Ostat će eventualno problematični slučajevi ili neke županije koje loše rade pa će državna Agencija morati preuzeti legalizaciju za 2016. Sve je to pokazatelj da kad složite projekt kako treba on se može realizirati u jednom sagledivom vremenskom okviru," dodaje.

"I građevina osjeti blagi izlazak iz recesije, ali on će se temeljiti na drugim vidovima posla. Neće se rast temeljiti na kilometrima autocesta i eksploziji stambene izgradnje jer za tim nemamo više potrebe, ali bit će energetska učinkovitost, urbane transformacije, rekonstrukcije, drugi vidovi posla za koje moramo biti spremni i onda će stabilizirati taj građevinski sektor," izjavila je ministrica na kraju razgovora za Media servis.

Pročitajte više