Na "stup srama" će svi porezni dužnici, u Vladi se raspravljalo i o Mrsićevom modelu "besplatnog" rada

VLADA je današnju sjednicu počela predstavljanjem prijedloga zakona o poticanju zapošljavanja, a potom je uslijedila rasprava o izmjenama Poreznog zakona te o poskupljenjima struje i plina.

"Mrsićev model", popularno nazvan u medijima predstavio je sam ministar rada Mirando Mrsić. Rekao je da je mjera prema kojoj bi oni koji završe fakultet volontirali, odnosno radili za minimalnu naknadu, prije svega namijenjena mladim osobama, a ne poslodavcima. "Žalosno je da danas postoje ljudi od 35 ili 39 godine bez dana radnog staža", rekao je Mrsić.

Na "stupu srama" svi porezni dužnici

Ministar financija Slavko Linić u nastavku sjednice Vlade je predstavio izmjene Poreznog zakona. Popularno nazvani "stup srama" želi se ustanoviti zbog enormnih potraživanja Republike Hrvatske. Tako će se objavljivati oni dužnici koji ne plaćaju porez - za pravne osobe dužnici iznad 100 tisuća kuna, a za građane dužnici iznad 10 tisuća kuna.

"Izmjena odredbi Poreznog zakona omogućava objavu poreznih dužnika i uređuje pitanje odgovornosti članova društva i povezanih osoba", izjavio je Linić.

A što je s doprinosima?

Raspravljalo se i o plaćanju doprinosa.

"Oslobađanje uplate ukupnih doprinosa na plaću u trajanju do dvije godine utjecat će i na smanjenje cijene rada", izjavio je Mrsić, dok je Linić kazao: "Odredbom se regulira neisplata plaća i doprinosa kao i način postupanja Porezne uprave u slučaju nepravilnosti".

Pročitajte više