Nagli razvoj, slaba infrastruktura: Kaos u Indiji nakon što je pola zemlje ostalo bez struje

SLOM sustava opskrbe električnom energijom uzrokovao je nestanak struje u više od pola Indije koji traje već drugi dan.

Nadležne službe priopćile su da se kolaps opskrbe električnom energijom dogodio u sjevernom i istočnom dijelu zemlje. U Delhiju je metro prestao s radom pa osoblje evakuira vagone.

Zbog jučerašnjeg nestanka struje u sjevernoj Indiji nastao je potpuni kaos. Zasad nije jasno što je uzrokovalo kolaps, ali ministar energetike Sushil Kumar Shinde rekao je da neke indijske zemlje možda troše previše struje te dodao da će se struja vratiti u roku od 90 minuta.

Nakon jučerašnjeg kolapsa inženjeri su do večeri uspjeli vratiti struju u sjevernu Indiju. Međutim, noćas je opet prekinuta isporuka, ovoga puta osim sjevernoga i u istočni dio zemlje. Te dvije električne mreže opskrbljuju strujom više od polovice indijskoga stanovništva.

Nagli gospodarski rast i preslaba infrastruktura

Osim što su bez struje ostala kućanstva, pogoni i poslovni prostori, posebni problemi nastali su u željezničkom prometu. 350 vlakova je stalo, a bolnice i hitne službe rade na pomoćnim generatorima. Međutim, neki gradovi nisu pogođeni jer struju dobivaju vlastitim električnim mrežama.

Indija se posljednjih godina suočava s problemima vezanima uz električnu energiju jer je u zemlji došlo do ekonomskog rasta zbog kojeg joj je potrebno više energije, a raspolaže preslabom infrastrukturom koja ne može adekvatno odgovoriti na potrebe.

Pročitajte više