Ne planinarite nepripremljeni! HGSS danas spašavao i na Medvednici: Jedan planinar se ozlijedio, drugi izgubio

Ilustracija: HGSS

DANAS oko podne na području Medvednice izgubio se 34-godišnjak. Brzom reakcijom gorskih spašavatelja lociran je i zbrinut već oko 14 sati.

U 11,50 sati na dežurni telefon Stanice Krapina stigla je dojava da se na području Medvednice, prema Gornjoj Stubici, nalazi 34-godišnji planinar/hodočasnik koji se u nastojanju da iz Zagreba dođe do Marije Bistrice putem zagubio.

Naime, unesrećeni se sam javio Centru 112 koji je potom obavijestio dežurnog spašavatelja iz HGSS-ove Stanice Krapina. Nakon prikupljanja informacija i stupanja u kontakt s unesrećenim u više su navrata dobivane su kontradiktorne informacije (unesrećeni je bio dezorijentiran) koje su upućivale da se još uvijek nalazi na području Medvednice, ali da ni sam nije siguran s koje strane. Stoga se stupilo u kontakt s dežurnim spašavateljima Stanice Zagreb kako bi se po potrebi pokrenula potraga i sa zagrebačke strane Medvednice.

Cijelo to vrijeme održavala se komunikacija s unesrećenim. Analizom prikupljenih podataka, kao i predviđanjem mogućeg kretanja unesrećenog, suženo je područje potrage i osoba je u 14 sati locirana na području iznad Planine Gornje, na granici dviju županija. Osoba je, osim dehidracije i umora, pronađena u dobrom fizičkom stanju i nakon nekog vremena zbrinuta.

Drugi planinar ozlijedio nogu

Na Medvednici je danas HGSS intervenirao i zbog ozlijeđenog planinara koji je planinareći po planinarskom putu ozlijedio nogu. Ekipa HGSS-a Zagreb uskoro ga je locirala i transportirala do Hitne medicinske pomoći, javio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.


HGSS još jednom upozorava planinare da se pridržavaju pravila kretanja u planini koja su, za one koji ih ne znaju, objavljena i na njihovim mrežnim stranicama.



 

Pročitajte više