Nema više Cvjetnog ni Kulmerovih dvora: Zagrebačka skupština donijela strateške izmjene GUP-a

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

GRADSKA skupština Grada Zagreba je izglasavanjem izmjena Generalnog urbanističkog plana, do neke nove promjene, spriječila slučajeve poput projekta Cvjetni Tome Horvatinčića ili Kulmerovih dvora Ivice Todorića, javlja HRT.
 

"Drago mi je što je nakon četiri godine GUP napokon donesen, na zadovoljstvo mnogih građana u Zagrebu i poslovnih subjekata", istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić. Dodao je da je GUP bio mnogo puta u proceduri, a onda je povlačen.
 
Tijekom sjednice Gradske skupštine aktivisti Zelene akcije i Prava na grad su ispred stare gradske vijećnice poduprli namjeru skupštinske većine da prihvati izmjene i dopune GUP-a. "Prijašnje promjene pogodovale su isključivo investitorima, na štetu prirode i grada. Novim GUP-om donjogradska zona oslobođena je građenja garaža, odnosno denivelacije. Neće više biti predimenzionirane izgradnje u središtu grada, ali ni u podsljemenskoj zoni", rekao je Teodor Celakoski iz Prava na grad.
 
Slučaj Cvjetnog i Varšavske, ali i Todorićevih Kulmerovih dvora, više se nikada ne smije ponoviti, poručili su aktivisti. Pojedini su zastupnici potvrdili za Hrvatski radio da su postojali pritisci građevinskih lobija kako bi se odustalo od donošenja ovakvog GUP-a kojim je SDP na kraju mandata, u urbanističkom smislu, ipak uspio provesti jednu od najvažnijih odluka. Milan Bandić protivio se ovakvim izmjenama te zaprijetio da će se promjenom odnosa snaga u gradskoj politici nakon izbora GUP vrlo brzo ponovno naći na dnevnom redu Gradske skupštine.
 

Pročitajte više