Objavljen poziv na prosvjed protiv fašizma: "Ovo je sukob civilizacije i barbarstva"

GRAĐANSKA akcija prenijela je poziv "Ujedninjene inicijative protiv fašizma" svim ljudima koji se protive promoviranju "zločinačke nacističke ideologije" da danas u 17,30 sati dođu na Trg bana Jelačića kod Manduševca kako bi se spriječile "fašističke orgije" u gradu.

> Sukob na pomolu: Desničari i antifašisti okupljaju se na Trgu u isto vrijeme

"Ovdje nije riječ o sukobu dviju suprotstavljenih subkultura pri čemu je istina negdje u sredini, nego o sukobu civilizacije i barbarstva, običnih ljudi i fašističkih zlotvora", piše u pozivu na Trg "Ujedinjene inicijative protiv fašizma". "Recimo danas svi zajedno: ne fašizmu!", zaključuju iz Inicijative.

Nakon što je jučer Vlada zabranila nacionalističke skupove HČSP-a najavljene za danas i sutra, na kojima su trebali sudjelovati i ekstremni desničari iz drugih europskih zemalja, desničarska udruga Hrvatski uljudbeni pokret je najavila da će se danas u 18 sati okupiti na Trgu bana Jelačića sa svrhom "dijeljenja promotivnih materijala i izražavanja političkih uvjerenja". Za razliku od HČSP-a, Hrvatski uljudbeni pokret je MUP-u na vrijeme prijavio skup pa ga to čini legalnim.

Skup organiziraju povodom 71. obljetnice NDH, a u pozivu "prijatelje" podsjećaju da su 26. prosinca 2009. godine "na doticaju Splavnice i Tkalčićeve, u blizini Trga bana Josipa Jelačića, proglasili smo Trg Dr. Ante Pavelića, Poglavnika NDH". Prema svemu sudeći, policije je možda i zabranila HČSP-ovu Međunarodnu nacionalističku konferenciju u Zagrebu, ali će sigurno danas imati posla u centru Zagreba.

Pročitajte više