Objektiv: Smije li se Vesna Pusić uopće kandidirati za glavnu tajnicu UN-a?

Foto: Hina

NITKO tko ima aspiracije za glavnog tajnika UN-a ne želi govoriti o tome i objaviti kandidaturu, ali se dobrano lobira, a Vlada potpomaže. Naime, za čelnika UN-a južnokorejska je vlada odradila je dobru kampanju između 15 članica Vijeća sigurnosti, a ona je uključivala i pakete pomoći, pa je Ban Ki-moon pobijedio, a mandat mu traje do 2016., godine.

Iako Vesna Pusić, potpredsjednica vlade i ministrica MVPEI-a ima dobre kontakte, pitanje je hoće li biti uspješna u svojoj nakani. Naime, Vesna Pusić je na čelu MVPEI-a opstruirala hrvatsko pravosuđe, zajedno s Vesnom Cvjetković, Ivanom Mašinom, ne pojavljujući se na sudu i zanemarujući svoje obveze, sve dok Općinski sud u Zagrebu, tj. sudac Vučić, nije naložio dolazak Vesne Cvjetković i Ivanu Mašini na ročište. Opravdanja za nedolazak na parnicu koje ih je teretilo za diskriminaciju, bila su provizorna: na putu, bolest, itd.

No ovih dana i tako istječu mandati dvanaestorici veleposlanika, a među njima i onima u Beču, Oslu, Bukureštu, Skoplju. MVPEI odlučilo je imenovati u Austriji Vesnu Cvjetković, sadašnju aktualnu tajnicu MVPEI-a, poslati u Bugarsku dosadašnju glasnogovornicu Ministarstva Danijelu Barišić. U Rumunjsku bi trebao otići Davor Vidiš, Norvešku voditelj Ureda za odnose s EU-om u MVPEI-u Hrvoje Marušić

Iako su oni već dobili angažmane zemalja domaćina, tj. zemlje domaćini su ih potvrdile, Josipović nije želio na kraju svoga mandata kao predsjednika potpisati njihova imenovanja, držeći to nekorektnim potezom prema Kitarović. Odluke o veleposlanicima ostavio je u “amanet” novoj predsjednici, u čijim se kuloarima može doznati, da nisu baš previše sretni svim predloženim imenima.

Stoga je Kitarović odlučila prvo osobno razgovarati s četvero kandidata, nakon čega će odlučiti želi li uletjeti u rizik diplomatskog skandala i povući diplomate koji su već trebali otići, ili će ipak popustiti Milanoviću i ministrici MVPEI-a Vesni Pusić, te svoje favorite za konzule i visoke pozicije u diplomaciji predložiti za neko od preostalih praznih mjesta na kojima procedura imenovanja veleposlanika nije daleko odmakla. Radi se o Albaniji, Kosovu, Turskoj, Brazilu, Egiptu, Irskoj, Kanadi i Svetoj stolici.

Ali, predložena za Austriju Vesna Cvjetković opstruirala je hrvatsko pravosuđe tokom suđenja MVPEI-a zbog diskriminacije, ne pojavljujući se na sudu, opravdavajući se bolestima, sve dok joj sudac Vučić nije naložio da se pojavi. I zaista se tada pojavila. No MVPEI “otaljava” ovakve poslove, istovremeno radeći protiv svoje države, ne poštujući pravosuđe svoje zemlje. Pa slijedi pitanje: može li takva osoba, koja radi “po svom” u poslovnom životu, biti diplomatkinja igdje, obzirom da baš i ne poštuje svoju državu, ali bi rado živjela negdje drugdje u visokom društvu, o trošku ove koju opstruira?

Kako se već nagađa da će Hrvatska izaći na prijevremene izbore, i izgubi li ih, pitanje je hoće li Pusić kao opozicija biti uspješna u utrci za mjesto glavne tajnice UN-a, a njen put Južnoj Americi shvatio se kao lobiranje za mjesto na koje ona, navodno, ima aspiracija. Baš je na taj način i Ivan Šimonović, bivši ministar pravosuđa, iznenada “otperjao” s mjesta ministra pravosuđa, na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a.

Pusić ide na ruku samo što bi to mjesto trebalo pripasti istočnoj Europi i pritisci da se na čelo UN-a postavi žena, a njen cijeli mandat u kojem se u UN-u raspravljalo su bila i “ženska” pitanja u kojima je Hrvatska inicirala više rasprava o ulozi žena negoli drugi.

Politike će biti ovoga puta više nego ikad: konfrontacija s Rusima donosi da se glasovanje u vijeću sigurnosti u kojem SAD, Francuska, Rusija, Kina i Engleska pretvori u pravi hladni rat.  Ravnateljica UNESCO-a, Bugarka Irina Bokova, ima prednost – studiravši u Rusiji, no i “manu” – SAD joj je teret, jer je UNESCO priznao Palestinu, a ima i rivalku – potpredsjednicu Europske komisije Kristaline Georgijeve, koja bi u tom slučaju morala odstupiti s dužnosti, iako je se tek prihvatila. Tu je i litavska predsjednica Dalia Grybauskaité kao aspirantica za novu funkciju.

Pusić je dobro balansirala oko stava svih globalnih žarišta, no “posrnula” je kada ju je nedavno ruski MVP ošinuo zbog izjave o sudjelovanju Hrvata u Ukrajini. To bi je moglo stajati kandidature. Rusi nemaju nikakvog mišljenja za sada o njoj.

Ali u Hrvatskoj je, već napisano, opstruirala hrvatsko pravosuđe, kao ministrica, dozvolivši raznorazne marifetluke u MVPEI-u, diskriminaciju građana i na kraju krajeva, prešla preko lažnih iskaza djelatnika MVPEI-a hrvatskom pravosuđu. Je li Hrvatskoj, kao i u UN-u potrebna takva osoba, koja pod rotirkama vozi psa k veterinaru, “bez veze”, što se nikome ne dozvoljava, niti sucima, niti državnim odvjetnicima, GSS-u, Hitnoj pomoći, policiji, veterinarskoj inspekciji,  ukoliko ne idu na hitan uviđaj. Ali javnost je uz Vesnu Pusić – da ode bilo kuda – te da Hrvatskoj više ne radi štetu, vozikajući se vladinim avionom, ne plativši kaznu za navedene rotirke, kako Zakon o prometu jasno propisuje.

No, većina javnosti je za to da ode na mjesto glavne tajnice i tako UN-u radi štetu. Još nije poznato je li Vesna Pusić platila kaznu za vožnju pod rotirkama svoga psa veterinaru, mada je vrlo vjerojatno da nije.

Također bi i predsjednica prije imenovanja konzula trebala preispitati koji će to ljudi, oni koji opstruiraju hrvatsko pravosuđe i daju lažne iskaze poput Mašine na Općinskom sudu u Zagrebu, a kojeg je svojim iskazom “pobio” kolega, a predložila Vesna Cvjetković, otići na poslove na kojima će, što možemo očekivati, muljati i lagati u ime svoje države? Sve u svemu, u MVPEI-u sjedi jedna “krasna” ekipa.

Vedrana Milas, Objektiv

Pročitajte više