Održana vježba "Jarun 2014": Što učiniti u slučaju radiološke nesreće?

Foto: DUZS

DANAS je na prostoru RŠC Jarun - Otok hrvatske mladeži održana vježba "JARUN 2014", koju je organizirala tvrtka RaL, a uz logističku potporu Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Vježba je dio projekta koji je započeo u ožujku 2013. pod nazivom "Unaprjeđenje sustava pripravnosti za izvanredan događaj u Republici Hrvatskoj" (Upgrading of Emergency Preparedness in the Republic of Croatia) u okviru programa IPA 2011. Projekt je trajanja 15 mjeseci, u najvećem dijelu financiran sredstvima Europske unije, a koordinira ga Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost. Projekt provode eksperti francuske tvrtke Resources and Logistics (RaL), uz potporu participirajućih hrvatskih institucija.

Vježba se temeljila na hipotetskoj radiološkoj nesreći vezanoj uz transport radioaktivnog materijala, a usmjerena je bila na prvu fazu nesreće, u kojoj je od posebne važnosti upravo djelovanje hitnih službi. Ta faza započela je zaprimanjem dojave o nesreći i osiguranjem mjesta nesreće, a završila kada su svi sudionici zbrinuti (uključujući radiološki monitoring, dekontaminaciju, registraciju i transport ozlijeđenih prema bolnicama).

Vježbom nisu bile obuhvaćene kasnije faze nesreće, u kojima bi se provodila detaljna radiološka procjena i sanacija lokacije.

U vježbi su sudjelovali: Centar 112, Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba, tim hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba, tim interventne policije MUP-a, nadležni inspektor Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost te pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske - RKBN tim, iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Vježbi su prisustvovali i ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost mr. sc. Saša Medaković, zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Nikola Gaće te zapovjednik civilne zaštite RH dr. sc. Robert Mikac.

Cilj vježbe "Jarun 2014" bio je omogućiti djelatnicima hitnih službi uvježbavanje u provedbi postupaka prezentiranih na tečajevima održanim u okviru projekta, i to u što je moguće realnijim uvjetima. Nadalje, cilj je bio utvrditi nedostatke u djelovanju hitnih službi i predložiti načine za njihovo uklanjanje, a sve u svrhu daljnjeg unaprjeđenja sustava pripravnosti za radiološku nesreću.

Pročitajte više