Opet bez zainteresiranih za kupnju strojeva Uzora

Foto: Jakov Prkić/Cropix

JOŠ JEDNA prodaja strojeva splitskog Uzora završila je neuspješno. Ni na treće ročište po redu Trgovačkom sudu nije se javio niti jedan zainteresiran kupac, niti je uplaćena jamčevina.

Tako će se strojevi i oprema ove tvrtke ponovno naći na javnoj dražbi, ovog puta za 20 posto manju cijenu koja iznosi 800 tisuća kuna. "Ovakav ishod današnje dražbe nije iznenadio radnice", rekla nam je sindikalna povjerenica Ljiljana Šućur.

"Ti strojevi imaju svoje vlasnike. Radnici su vlasnici tih strojeva. Moram se ponavljati i ponavljat ću se dok god traje ovakva lakrdija od stečaja - nijedna štetna radnja nije pobijena. Oni su legalizirali pljačku, oni očito i dalje sudjeluju u toj pljački i normalno je i logično da nitko neće kupiti te strojeve. Strojevi su od radnica Uzora i radnice Uzora trebaju doći za te strojeve i nastaviti tamo gdje su stale sa svojim radom", kaže Šućur.

"Dok strojevi propadaju, a radnice čekaju svoje otpremnine, stečajna upraviteljica Meri Šitić do sada je za svoju plaću izdvojila 400 tisuća kuna", upozoravaju radnice.

"Gospodin sudac Jozo Ćaleta nije kontrolirao rad stečajne upraviteljice, a to je po Zakonu o stečaju i trgovačkom društvu on bio obavezan. Stečajna upraviteljica je legalizirala pljačku Uzora", tvrdi Šućur.

"Uzalud nama naši planovi, naše želje i naša odricanja kad oni jednostavno nas ne žele vratiti nazad jer je to njihov poraz"


Radnice Uzora za pomoć su se nedavno obratile i ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku, a nakon toga dobile su i odgovor predsjednika saborskog Odbora za pravosuđe Josip Kregar.

"On je predsjednika Trgovačkog suda u Splitu upozorio da su se događale štetne radnje te da mu da izvješće zašto neke radnje nisu pobijane. Dakle, još uvijek postoji volja i među političarima i u pravu da se napravi jedna normalna država, jedan normalan način života, ali ovdje postoji jedna banda, mafija koja je umrežena i koja čini sve što čini".

Radnice ozbiljno razmišljaju i o tome da strojeve kroz radničko dioničarstvo kupe same. Rado bi se odrekli potraživanja i otpremnina, ako to znači da će ponovno početi s radom.

"Uzalud nama naši planovi, naše želje i naša odricanja kad oni jednostavno nas ne žele vratiti nazad jer je to njihov poraz. Njihov je uspjeh radnika baciti na ulicu da skuplja boce. Mi ne želimo skupljati boce, mi želimo raditi", rekla je Šućur.

Nova javna dražba za strojeve i opremu Uzora zakazana je za 4. travnja.

Pročitajte više