Opet nasilje u Kairu: Molotovljevim koktelima i kamenjem na predsjedničku palaču

Foto: AFP

EGIPATSKI prosvjednici opet su se sukobili s policijom ispred predsjedničke palače u Kairu, nakon tjedna nasilja u kojemu je ubijeno više od 60 ljudi, javlja BBC.

Interventna policija je suzavcima i vodenim topovima pokušala zaustaviti tisuće ljudi koji su ih gađali kamenjem i Molotovljevim koktelima. Tisuće su se okupile i u Port Saidu na godišnjici nereda u kojima je ubijeno 74 ljudi.

Prosvjednici optužuju islamističkog predsjednika Mohameda Morsija da je "izdao revoluciju 2011.", što on opovrgava. Njegovi pristaše optužuju prosvjednike da uličnim neredima pokušavaju svrgnuti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta.

Nagli rast seksualnih napada na žene

Također, organizacije za zaštitu ljudskih prava su izrazile veliku zabrinutost zbog naglog rasta seksualnih napada na žene u Kairu. Od početka nereda 24. siječnja napadnuto je 25 žena, uglavnom na širem području Trga Tahrir. Michelle Bachelet iz UN-ova Odjela za rodnu jednakost i osvješćivanje žena rekla je da ju je "duboko potresla težina najnovijih napada".

Najnoviji neredi i izljevi nasilja započeli su 24. siječnja, povodom druge godišnjice revolucije kojom je svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak. Prosvjednici optužuju aktualnog predsjednika da Egiptu nameće novu autokratsku vlast te izdaje vrijednosti ustanka održanog prije dvije godine. U utorak je egipatski vojni zapovjednik, general Abdul Fatah al-Sisi rekao da bi politička kriza mogla dovesti do kolapsa države.

 

Pročitajte više