Ostojić se sastao sa sindikatima, Babić nije došao: Odzvonilo smjenskom radu, vraćaju se dežurstva

Foto: Arhiva

ODZVONILO je smjenskom radu u bolnicama. Nakon pregovora s dvama sindikatima ministar Rajko Ostojić najavio je rješenje u roku 15 dana i vraćanje 24-satnog dežurstva. Na pregovore nije došao šef Sindikata liječnika Ivica Babić koji i dalje ponavlja da su prijedlozi protuzakoniti.

Nakon što se smjenski rad bolnica pokazao neodrživim, dodatno otežavši rješavanje listi čekanja, predstavnici Ministarstva zdravlja i dvaju sindikata ponovo su sjeli za stol. Uoči sastanka, ministar Ostojić pravdao je uvođenje smjenskog rada zbog europske direktive.

"U cijelom nizu bolnica pokazao je sjajne rezultate i manje liste čekanja, ali nažalost, postoje uska grla. Prvenstveno zbog nedostatka broja liječnika", rekao je.

Ipak, nakon pregovora potvrdio je skori dogovor o ponudi vraćanja dežurstava i plaćanja kroz paušal, kao što je bilo proteklih 15 godina.

"To je nama kao Vladi, poslodavcu prihvatljivo, a danas su i ostala dva sindikata načelno prihvatila i podržala taj prijedlog, a sve zbog zaštite naših pacijenata. Dakle, poštovat ćemo rokove, to je 15 dana što nam jasno regulira čl. 21 Kolektivnog ugovora. U roku 15 dana ćemo riješiti", odgovorio je kada bi problem oko smjenskog rada trebao biti riješen.

Najavio je da se smjenski rad ukida na ranije spomenutim uskim grlima, na odjelima i bolnicama gdje nedostaje anesteziologa i kirurga, odnosno do polovine županijskih bolnica i KBC-a. Predsjednik Liječničkog sindikata Ivica Babić, koji je još u prosincu odbio potpisati Kolektivni ugovor, na pregovorima se nije pojavio. Kao razlog naveo je ministrov ultimatum o prethodnom potpisivanju, neprihvatljiva rješenja, a upozorio je i na mobbing sindikalnih povjerenika.

"Mi smo na korak do građanskog neposluha. Ako se nastavi ovakva represija prema liječnicima, prema intelektualcima, prema mislećim ljudima u državi, Hrvatski liječnički sindikat će raspraviti mogućnost građanskog neposluha", zaprijetio je Babić.

Čelnice druga dva sindikata, sestrinskog Anica Prašnjak te Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek spremne su pregovarati o predloženim izmjenama.

"Liječnici su stvarno dobili ovim KU i to im mora biti potpuno jasno. Ide se tome da se u sustavu zdravstva naprave pomaci'', rekla je Prašnjak, a Avberšek nakon sastanka u ime sindikata poručila: ''Bitan nam je pacijent i obrazloženje. Ne mora se nitko bojati da ćemo nešto napraviti mimo zakona", rekla je.

Ministar Ostojić, pak, nije krio žaljenje zbog Babićeva nepojavljivanja, obzirom da su vodeće liječničke udruge inicirale vraćanje dežurstava na stari model.

"Taj prijedlog su uputili Hrvatski liječnički zbor, Komora, Akademija i sva četiri medicinska fakulteta. A u HLZ-u su svi liječnici u Hrvatskoj, u komori velika većina, a u sindikatu ih je dio. Šteta da sindikat nije podržao inicijativu liječnika i njihovih udruga i da nije došao na pregovore", zaključio je ministar zdravlja.

Babić: Blizu smo neposluha

I dok se u Ministarstvu zdravlja pregovaralo o smjenskom radu i najizglednijem povratku na 24-satna dežurstva, u Liječničkom sindikatu poručuju da na sastanak nisu došli zbog ministrova ultimatuma o prethodnom potpisivanju Kolektivnog ugovora.


Predsjednik Sindikata Ivica Babić ponavlja da su prijedlozi protuzakoniti i upozorava na mobbing sindikalnih povjerenika.

"Mi smo na korak do građanskog neposluha. Ako se nastavi ovakva represija prema liječnicima, prema intelektualcima, prema mislećim ljudima u državi, Hrvatski liječnički sindikat će raspraviti mogućnost građanskog neposluha".

Babić: Vargine najave su neetičke i nehumane

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić izjavio je danas da će se plaćanje bolnicama po učinku najvjerojatnije negativno odraziti na pacijente, zbog čega se "grozi" posljedica rješenja najavljenih iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) nakon njegova izlaska iz državne riznice.

"Smrtnici koji budu morali plaćati usluge, a ne budu imali od čega, neće ni dolaziti liječniku, pa neće ni biti listi čekanja", rekao je Babić komentirajući najavu ravnatelja HZZO-a Siniše Varge da će neke skupine osiguranika morati mijenjati navike, a nakon izlaska iz riznice reducirat će se nepotrebni pregledi i pretrage.

"To je tako neetički, nehumano i nemoralno, grozim se kada na to pomislim", rekao je Babić o najavi strožeg definiranja medicinskih kriterija za pružanje zdravstvenih usluga preko HZZO-a.


Babić ističe da je javni zdravstveni sektor "ugovorni pružatelj zdravstvene zaštite", a ne trgovačko društvo na tržištu zdravstvenih usluga.

Vargi je poručio da "ne može subspecijalističke preglede plaćati 50 kuna", te da treba postaviti jasnu granicu s obzirom da su cijene zdravstvenih usluga u javnom sektoru već sada pet do šet puta manje nego u privatnom.

Mi smo javni sektor i zna se kako on funkcionira svugdje u svijetu. Tako bi trebalo biti i u Hrvatskoj, kaže predsjednik HLS-a.

Nema te alkemije, kaže Babić, koja bi u Hrvatskoj mogla riješiti nedostatak od 4800 specijalista, s tim da ih aktivno radi nešto manje od 5800.

"Možete raditi distribuciju kakvu god hoćete, samo ćete doći do toga da će 'obični smrtnici' morati plaćati usluge", ističe Babić.

HLS-ovo je stajalište da HZZO treba izaći iz riznice, ali ne podupire najavljeni novi model plaćanja po učinku. HZZO smanjuje cijenu usluga bez relevantnih standarda i normativa. Ukidanjem avansnog plaćanja, tko će plaćati našu 24-satnu raspoloživost u bolnicama, pita Babić.
 

Pročitajte više