Pakistanska vlada i oporba dogovaraju rješenje krize, narod masovno izlazi na ulice

Foto: Hina

PAKISTANSKI oporbeni vođe razgovarali su u četvrtak s vladom o izlasku iz krize koja ozbiljno prijeti političkoj stabilnosti te nuklearne sile.

Bivši slavni igrač kriketa Imran Khan i islamistički klerik Tahir ul-Kadri, koji kontrolira mrežu islamskih škola i bolnica, od prošloga petka vode masovne prosvjede u glavnom gradu Islamabadu.

Oko 2.000 prosvjednika okupilo se drugi dan zaredom na cesti pred parlamentom, nekoliko sati nakon što su počeli razgovori o rješenju političkih nemira.

"Da, razgovori su u tijeku", rekao je Ahsan Iqbal, utjecajni zastupnik vladajuće stranke. "Napredujemo", dodao je. Kadrijev glasnogovornik Šahid Mursalen potvrdio je da su se oporbeni čelnici sastali s pregovaračima.

Prosvjedi na ulicama Islamabada već pet dana

Prosvjednici su na ulicama Islamabada već pet dana, predvođeni zvijezdom kriketa Khanom koji je postao vođa oporbe i klerikom ul-Kadrijem.

Obojica traže ostavku premijera Navaza Šarifa optužujući ga za korupciju i namještanje prošlogodišnjih izbora, na kojima je dobio 190 od 342 zastupničkih mjesta.

Mirni prosvjedi doveli su u pitanje stabilnost zemlje od 180 milijuna stanovnika, pogođene velikom nezaposlenošću, svakodnevnim prekidima u opskrbi električnom energijom i talibanskom pobunom.

Pročitajte više