Papa: Crkvu treba otvoriti bolesnima i beskućnicima

Foto: Guliver Image / Getty Images

PAPA je u četvrtak, otvarajući četverodnevnicu koja će vrhunac doseći na Uskrs, izjavio da Crkva uvijek treba biti utočište siromašnima, beskućnicima i bolesnima.

Franjo, koji je od izbora prošle godine pozivao svećenike da manje uživaju u materijalnim dobrima i suzbiju želju za napredovanjem u hijerarhiji, predvodio je misu na Veliki četvrtak, dan kada kršćani obilježavaju osnivanje svećeničkog reda.

On je u bazilici Svetoga Petra služio misu posvete ulja na kojoj je zajedno s okupljenim svećenicima obnovio zavjete i posvetio ulje koje će se tijekom godine koristiti u sakramentima.

U propovijedi koju je slušalo oko 10.000 ljudi i cijeli papinski zbor, Papa je govorio o tome da svećenici moraju voditi jednostavan, siromašan život.

U predgrađu Rima će oprati i poljubiti noge dvanaest bolesnika i invalida

Crkvu je opisao kao "kuću otvorenih vrata, utočište grešnicima, dom onima koji žive na ulici, mjesto brige za bolesne, učionicu za mlade".

Prema katoličkom vjerovanju, Veliki četvrtak dan je kada je Isus utemeljio svećenstvo, na Posljednjoj večeri s učenicima prije nego što je izdan i uhićen noć prije raspeća.

Franjo će kasnije u četvrtak obići rehabilitacijski centar u predgrađu Rima gdje će oprati i poljubiti noge dvanaest bolesnika i invalida, po uzoru na Isusovu gestu poniznosti prema apostolima u noći prije smrti.

Njih dvanaestoro su u dobi od 16 do 88 godina, a među njima će biti žena i musliman.

Pročitajte više