Povjerenica EK za regionalnu politiku u Hrvatskoj

Foto: Index

POVJERENICA Europske komisije za regionalnu politiku Corina Creţu u radnom je posjetu Hrvatskoj. Najavit će početak provedbe Sporazuma o partnerstvu i Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., sklopljenih između Europske komisije i Republike Hrvatske.

Povjerenica Creţu je izjavila: "Veselim se svom dolasku u Hrvatsku te službenom pokretanju Partnerskog sporazuma potpisanog 10. listopada 2014. Sporazum određuje strategiju i ciljeve za provedbu Europskog strukturnog fonda u Hrvatskoj u proračunskom razdoblju od 2014.-2020. Iz kohezijskih fondova EU-a izdvojit ćemo 8,6 milijardi eura kako bismo pridonijeli poboljšanju svakodnevnog života hrvatskih građana te potaknuli održivi rast i otvaranje radnih mjesta u toj zemlji. Ovom prilikom želim čestitati Hrvatskoj na iznimnim naporima uloženima u prelazak s upravljanja pretpristupnim fondovima, u razdoblju prije nego što je Hrvatska postala država članica EU-a, na pripremu programa u okviru kohezijske politike EU-a. Još uvijek nas očekuju određeni izazovi glede postizanja konkretnih rezultata u okviru programa i projekata. No bez obzira na to, sigurna sam da će otvoren i plodonosan dijalog između Komisije i nacionalnih tijela, odlučnost dionika na terenu pomoći Hrvatskoj da na najbolji mogući način iskoristi sredstva iz fondova EU-a."

Obići će dubrovačku zračnu luku

U okviru posjeta, povjerenica Creţu, i predsjednik vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, u nazočnosti potpredsjednika vlade i ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Branka Grčića te ministra pomorstva, prometa i veza Siniše Hajdaš Dončića, posjetit će zračnu luku Dubrovnik čije se razvoj sufinancira iz sredstava EU-a te mjesto Komarna, gdje je planirana izgradnja Pelješkog mosta, projekta koji će eventualno biti sufinanciran iz europskih fondova.

Tijekom posjeta, povjerenica Creţu će se sastati i s relevantnim dionicima kohezijske politike kako bi razgovarala i razmijenila mišljenja i ideje o budućnosti kohezijske politike 2014. - 2020., i njenoj interakciji s novim investicijskim planom za Europu - inicijativom predsjednika Europske komisije, Jean Claude Junckera, priopćeno je iz Predstavništva Europske komisije.

Pročitajte više