Proruski Cipras odbacio europsku izjavu o raketiranju Mariupolja

Foto: Hina

GRČKA LJEVICA izaziva prvu diplomatsku napetost nakon odricanja od zajedničke europske izjave o Rusiji, javlja EU Observer.

U priopćenju za medije odaslanom u utorak 27. siječnja, novoustoličena vlada kaže da je "izjava puštena bez propisanog postupka da se osigura pristanak svih zemalja članica i pogotovo bez pristanka Grčke."

"U takvom kontekstu, mi podvlačimo da Grčka nije dala svoj pristanak na izjavu".

Uz navedeno, grčki premijer je svoje "nezadovoljstvo" izrazio u telefonskom razgovoru sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini.

Izjava EU objavljena u utorak ujutro tvrdi da se svih 28 članica složilo kako Rusija snosi "odgovornost" za raketni napad na istočni lučki grad Mariupolj u kojem je ubijeno 30 ljudi i poziva ministre vanjskih poslova da "razmotre odgovarajuće akcije", uključujući dodatne sankcije protiv Rusije.

Izjavu je sročio kabinet šefa Europskog vijeća Donalda Tuska koji je žestok kritičar Kremlja.

U odgovoru na diplomatsku notu, Europsko vijeće tvrdi da je kontaktiralo sve relevantne dužnosnike i da nitko u Grčkoj nije izrazio svoje protivljenje.

Jedan od europskih diplomata je za EU Observer rekao da je Grčka pokušala ukloniti rečenicu koja krivi Rusiju za ubojstva u Mariupolju, prema izvoru, priopćenje su neuspješno pokušale razvodniti Austrija, Mađarska i Slovačka.

Presedan

Europske vijeće kaže da je ovo prvi slučaj da se jedna izjava EU odbacuju retroaktivno.

"Pretpostavljam da ovo znači da je riječ o izjavi 27 članica EU umjesto 28 i da ćemo morati dodati bilješku".

Grčki premijer Cipras u prošlosti nije skrivao naklonost Rusiji. Ruski veleposlanik je nedugo nakon prisege Ciprasu osobno uručio telegram predsjednika Putina u kojem se izražava "uvjerenje da će Rusija i Grčka nastaviti razvijati tradicionalno konstruktivnu suradnju na svim područjima".

Riječ je o standardnom protokolu kojem se nedugo nakon Rusije pridružila i Kina.

Cipras je prošlog svibnja bio u posjetu Moskvi gdje je razgovarao s ministrima i dao svoju podršku "referendumu" za neovisnost Krima. "EU puca sama sebi u noge", rekao je premijer i ustvrdio da u proeuropskoj vladi Kijeva ima "neonacista".

Eurozastupnici Sirize su glasali protiv gotovo svih rezolucija usmjerenih na Rusiju, uključujući ratifikaciju sporazuma o pridruživanju EU i Ukrajine, kritiku ruskog odnosa prema manjinama i nevladinim organizacijama i kritiku prisvajanja Krima.

Pročitajte više