Pucnjava tijekom prisezanja nove vlade: Psihički bolesnik u Rimu ozlijedio dvojicu policajaca i trudnicu!

Foto: Guliver Image/Getty Images
Screenshot: Rai.it

MUŠKARAC je danas prijepodne ispred ureda talijanskog premijera u Rimu otvorio vatru i ranio dvojicu policajaca i jednu trudnicu. Ubrzo je uhićen, javlja RT.

Unakrsna vatra dogodila se tijekom prisezanja nove vlade. Talijanski Rai javlja da je jedan policajac teško ranjen u vrat, dok je drugi upucan u nogu. Pucnjava se dogodila ispred premijerova ureda, oko kilometar dalje od dvorane gdje je trajala ceremonija. Ozlijeđena trudnica zadobila je lakše tjelesne ozljede.

Napadač je psihički bolesnik

49-godišnji Calabrialı Luigi Preiti je napadač koji je jutros otvorio vatru i ranio dvojicu policajaca ispred zgrade talijanske vlade u Rimu u trenutku dok se u samoj zgradi spremao čin svečanog polaganja zakletve nove vlade na čelu s premijerom Italije Enriceom Lettom.

Nakon što je nekoliko puta otvorio vatru, Preiti je pokušao pobjeći, ali su ga u tom trenutku uhvatile snage sigurnosti. Policija navodi da je Preiti neuračunjljiva osoba. Preiti nema policijski dosije i pretpostavlja se da je djelovao sam.

Današnji napad na zgradu talijanske vlade tijekom svečanog polaganja zakletve nove vlade nije uzrokovao zabrinutost Italiji, priopćio je Ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano.

U izjavi koju je dao novinarima Alfano je rekao da je "tragično djelo izvršila jedna nezaposlena osoba koja je željela počiniti samoubojstvo".

Ističući da su povećane mjere sigurnosti, Alfano je rekao da je napadač htio izvršiti samoubojstvo nakon napada, ali u njegovom oružju više nije bilo metaka. Alfano je također dodao da je napadač pucao šest puta.

Krvava pucnjava tijekom prisezanja nove vlade

Talijanski političar lijevog centra Enrico Letta dobio je mandat za sastavljanje nove vlade.

Letta je vijest o sastavljanju vlade objavio u subotu, nakon sastanka s predsjednikom Napolitanom. Ovaj četrdesetšestogodišnji bivši potpredsjednik vlade i njegovi ministri prisegnuli su danas u 11,30.

U ponedjeljak se očekuje izglasavanje nove vlade u parlamentu. Lettino prihvaćanje funkcije premijera napokon je prekinulo napetost koja je vladala od veljače, jer ni jedan od kandidata za sastavljanje vlade nije mogao dobiti dovoljnu potporu parlamenta.

Objavljena je lista od osamnaest ministara od kojih su dva iz Berlusconijeve stranke desnog centra. Tri ministra su zadržana iz bivše Montijeve vlade, dok su ostali ministri članovi Lettine Demokratske stranke ili su joj bliski.

Letta je kao glavni cilj svoje vlade naveo borbu protiv nezaposlenosti koja je dosegnula 11,6 posto te mnoge mlade Talijane potaknula na napuštanje zemlje. Također, kao drugi cilj istaknuo je političke reforme. Smatra da su potrebne ustavne promjene kako bi se smanjio broj zastupnika u parlamentu. Spomenuo je i politiku štednje Europske unije, za koju kaže da se treba promijeniti.
 

Pročitajte više