Rast francuskog BDP-a iznenadio ekonomiste, ali investicije su i dalje u padu

Foto: Shutterstock

FRANCUSKA ekonomija doživjela je iznenađujući rast na početku ove godine, ali analitičare brine trend pada broja investicija, piše The Telegraph.

U odnosu na ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva, francuski BDP u prvom ovogodišnjem kvartalu rastao je dvostruko bržim tempom - od 0.6 posto. Riječ je o najvećem ekonomskom rastu te zemlje u posljednje dvije godine.

Claus Vistesen iz Pantheon Macroeconomicsa rekao je kako izvještaj o rastu BDP-a pokazuje snažan rast potrošnje usred nestabilnosti potražnje od kupaca i zaliha.

No, dok je BDP poguran većom potrošnjom, investicije su već sedam uzastopnih mjeseci u padu - pokazuju podaci Francuskog zavoda za statistiku.

Ekonomistica Bloomberga, Maxime Sbaihi rekla je kako bi Francuska trebala nastaviti ovaj snažni rast koji je zabilježen u prvom kvartalu "ne bi li preokrenula trend pada broja investicija i konačno počela smanjivati rekordno visoku stopu nezaposlenosti".

Još prošlog mjeseca ekonomisti su opisivali Francusku kao zemlju "izgubljenu u stagnaciji" jer su pokazatelji iz privatnog sektora upućivali na to da zemlja zaostaje za ostalim članicama eurozone.

Što se Njemačke tiče, njezin rast je usporio, ali analitičari su očekivali i slabije brojke od 0,5 posto u prvom kvartalu.

Za ostatak eurozone predviđen je rast od 0,4 posto. No, konkretne brojke tek će biti objavljene.
 

 
 
 

Pročitajte više