Razorne poplave pogodile i Bugarsku: Najmanje 14 osoba je poginulo, deseci nestalih

Foto: FAH

NAJMANJE 14 osoba je poginulo, a među njima i dvoje djece, u velikim poplavama koje su pogodile sjeveroistočne dijelove Bugarske, javljaju bugarski mediji.

Bugarske vlasti sumnjaju da će broj mrtvih biti i veći. Tijelo jedne ženske osobe pronađeno je u kanalu ispod Asparuhovskog mosta u Varni. U tom lučkom gradu dosad je poginulo 11 osoba. U Varni je poginulo i dvoje djece, dok su tri osobe izgubile život u Dobriču.

Zbog razornih poplava i straha od izlijevanja Batovske rijeke oko 12 tisuća turista moralo je biti evakuirano iz hotela u Albeni, ljetovališta na Crnom moru.

U četvrtak je proglašena izvanredna situacija u oblasti Veliko Tarnovo zbog izlijevanja rijeke Jantre, no ona je u međuvremenu ukinuta.

Bugarska vlada proglasila je ponedjeljak 23. lipnja danom žalosti u cijeloj zemlji. Poplavljeno područje obišao je i premijer Plamen Orešarski.

Tamošnji meteorolozi priopćili su da je u jednom danu pala jedna količina kiše koliko padne za mjesec dana. Uz to su upozorili stanovnike da se očekuje dodatne padaline u idućim danima.

Ovog tjedna vodena bujica na sjeveroistoku zemlje preplavila je ulice i kuće blatom i smećem. Oštećene su brojne građevine i automobili, a ceste su blokirani. Deseci tisuća ljudi ostali su bez struje. Deseci osoba smatra se nestalima.


"Ovo je ogromna tragedija. Ulice su nestale, kuće su nestale, automobili su razbacani na sve strane", rekao je za bugarski nacionalni radio Ivan Portnih, gradonačelnik Varne, koji je odmah izašao na teren. U čitavoj pokrajini Asparuhovo proglašeno je izvanredno stanje.

"Ovo je ogromna tragedija", rekao je Plamen Orešarski, bugarski premijer koji je u petak stigao u Varnu. Bugarski Crveni križ počeo je skupljati pomoć za žrtve poplava.

Sve je počelo u četvrtak poslijepodne kada se na Varnu se obrušilo olujno nevrijeme nakon tri tjedna kiše. U Varni je voda, visoka i do dva metra, ušla u kuće, među kojima su se neke i urušile, a desetke automobila je odnijela vodena bujica. Šteta je velika, ali procjena još traje.

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom sručilo se potom na čitavu zemlju. Poplavljena su mnoga mjesta i turistički kampovi na Crnome moru, gdje je sezona počela kasnije zbog kišnog proljeća.

Pročitajte više