Redovno mjerenje: Zračenje oko nuklearke Krško bitno ispod dopuštenog

Foto: Energetika.net

ZRAČENJE u blizini nuklearne elektrane Krško bitno je ispod dopuštene granice, utvrdila su redovna mjerenja koja su u neposrednoj blizini nuklearke proveli ljubljanski institut "Jožef Stefan", zagrebački institut "Ruđer Bošković" i slovenski Zavod za zaštitu na radu.

"Rezultati mjerenja zračenja u okolici nuklearke bitno su ispod dopuštene granice, a utjecaj nuklearke na okoliš je zanemarivo mali", rekao je u srijedu predstavnik instituta "Jožef Štefan" Matej Lipoglavšek, odgovoran za redovno godišnje izvješće o kontroli radioaktivnosti.

Vođa radiološke zaštite u nuklearci Krško Borut Breznik rekao je da nuklearne elektrane tipa kakvog je i Krško nemaju posebnih utjecaja na okoliš. Njezino radiološko zračenje u okoliš manje je od prirodnog zračenja tla i svemira, kazao je. Iz svemira i tla čovjek dnevno primi zračenje od 2 mikrosiverta, a iz nuklearki poput Krškog godišnje manje od 2 mikrosiverta, izjavio je Lipoglavšek u srijedu.

Redovna radiološka mjerenja izvode se u 12-kilometarskom krugu oko nuklearke Krško, a na više desetaka lokacija uzima se i ispituje oko tisuću uzoraka. Istodobno, prati se i stupanj zračenja 30 kilometara nizvodno od rijeke Save.

Pročitajte više