Savjetovanje u Opatiji: Hrvatskom pravosuđu hitno treba informatizacija

Foto: Ilustracija

REFORMA hrvatskog pravosuđa važna je zbog osiguranja učinkovitog, modernog i kvalitetetnog suđenja, a među najbitnijim elementima je informatizacija cijelog sustava, istaknula je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković, otvarajući danas u Opatiji 29. savjetovanja o aktualnostima hrvatskog zakonodavstva i prakse.

Temelji reforme pravosuđa su teritorijalni preustroj s novom mrežom općinskih i prekršajnih sudova te državnih odvjetništava, organizacijski preustroj s povećanjem učinkovitosti pratećih službi, reforma žalbenog postupka i informatizacija.

U sklopu informatizacije je predviđena uspostava pravosudne mreže sa sustavom e-spisa, a za to je planirana nabava 4000 računala i opreme, kazala je.

Reforma žalbenog postupka podrazumijeva specijalizaciju drugostupanjskih sudova za žalbe, pa će se tako za radne sporove žalbe na prvostupanjske odluke podnostiti samo županijskim sudovima u Bjelovaru, Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, za obiteljske predmete - u Zagrebu, Puli i Splitu a za zemljišno-pravne predmete - u Splitu, Varaždinu i Velikoj Gorici.

Odlučeno je da samo najveći sudovi, s dovoljnim brojem sudaca, mogu rješavati takve predmete, rekla je zamjenica ministra pravosuđa.

Dostava dokumenata iz drugih zemalja EU

Predsjednica Općinskog suda u Opatiji Vesna Katarinčić govorila je o primjeni europske uredbe o dostavi u postupku pred hrvatskim sudovima.

Tu uredbu Hrvatska je prihvatila po pristupanju EU, a njome se osigurava da pravosudne dokumente dostavljene iz drugih zemalja EU ili one koje se u njih otpremaju, dostavljaju sudovi u Hrvatskoj. Pri dostavi dokumenata strankama sudovi trebaju biti vrlo oprezni jer su moguće posljedice za stranke vrlo ozbiljne, poput mogućnosti da se presuda donese, a da tuženik nije ni obaviješten o predmetu, upozorila je sutkinja Katarinčić.


Sudac Vrhovnog suda RH Dragan Katić govorio je o izmjenama zakona o parničnom postupku i njihovim nedostatcima pokazanim u praksi. Namjera donošenja tih izmjena bilo je pojednostavljenje i ubrzanje postupka. Sudcima je donekle olakšan posao, no strankama je složenije sudjelovanje u postupku, naveo je.

Nedostatcima je sudac Katić ocijenio onemogućenje tuženiku podnošenja protutužbe nakon početka glavne rasprave. Zbog toga se otvaraju novi sporovi kako bi se razriješili svi odnosi stranaka u postupku, pa se postavlja pitanje ubrzava li se time postupak, što je bio glavni cilj, naglasio je Katić.

Isto tako, naveo je, onemogućeno je preinačenje tužbe tijekom glavne rasprave, čak i u slučajevima kada se pojave novi elementi, za koje tužitelj nije mogao znati u pripremnom postupku. U ovom slučaju je ugrožena ravnopravnost stranaka jer se na neki način pogoduje tuženiku, kazao je.

Savjetovanje o europskom, građanskom, trgovačkom, radnom i socijalnom, parničnom, ovršnom i upravnom pravu u praksi završava sutra.

Pročitajte više