Sindikati bez zajedničkog stava: Nastavljaju se pregovori o izmjenama kolektivnih ugovora

NAKON jučerašnjeg "uvodnog" kruga. dogovor Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora - nije postignut. Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak, a kojih bi se to prava zaposlenici trebali odreći, za sad, i jedna i druga strana o tome šute...

Teška proračunska situacija i održavanje fiskalne odgovornosti, argumenti su Vlade za kolektivno pregovaranje. Po drugi puta u mjesec dana Vlada i sindikati javnih službi sjeli su za stol kako bi dogovorili izmjene u Temeljnom kolektivnom ugovoru. Pregovaranje se, naravno nastavlja, a Vlada je predložila pet izmjena. O kojim je izmjenama riječ ne žele javno ni jedna ni druga strana, no vladin pregovarač, potpredsjednik Neven Mimica kaže: te bi izmjene donijele značajne proračunske uštede.

Neslužbeno se pak može čuti kako Vlada, uz ukidanje božićnica u ovoj godini, među ostalim, predlaže smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna kao i ukidanje regresa te jubilarnih nagrada u idućoj. Sindikati zajedničkog stava još nemaju. "Čuli smo dosta argumenata, ali nedovoljno da donesemo konačnu odluku", rekao je ispred sindikata javnih službi Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Čega bi se konkretno trebali odreći ili bar kakav će stav zauzeti bit će možda jasnije nakon konferencije za novinare koju su sindikati najavili za danas.

Pročitajte više