Škabrnja se prisjeća svojih žrtava: "Onaj tko se prije 22 godine zatekao u Škabrnji, živi sa Škabrnjom"

Foto: HR Foto

PALJENJEM svijeća duž ulaza u mjesto, Škabrnja je sinoć počela obilježavanje 22. obljetnice stradanja.

U rano jutro, 18. studenog '91, četnici su uz pomoć 9. Kninskog korpusa Ratka Mladića upali u škabrnjske kuće i podrume i zvjerski ubili 48 civila i 15 branitelja. Zaklana Škabrnja urezala se u sjećanje i dr. Borisu Dželaliji i Danici Dražini, tada članovima ratnog saniteta na škabrnjskoj fronti.

"Ne bi se moglo govoriti o nekakvom prisjećanju na Škabrnju jer onaj tko se 18. studenog 1991. godine zatekao u Škabrnji, živi sa Škabrnjom. To je gotovo nemoguće zaboraviti. Škabrnja svima ostavlja ožiljke, tako je ostavila i meni", kaže Dželalija.

"To su zapravo oni najstrašniji i najtužniji trenuci u životu svakog od nas u Škabrnji. Mada mi se čini da toga dana Škabrnju nisu napali ljudi, ne mogu reći niti zvijeri jer to bi zvijerima bila uvreda. Na tako nešto čovjek nikada ne može biti spreman", ističe Dražina.

Mjestom je jutros prošla kolona sjećanja. Bez župana Stipe Zrilića koji je otišao u Vukovar i bez gradonačelnika Božidara Kalmete koji je spriječen sastancima tek sad krenuo prema Škabrnji.

U koloni su tek tisuće pognutih majki, supruga i očeva te uzdignute zastave brojnih braniteljskih udruga koji svaku godinu hodočaste u Škabrnju. Došli su odsvakud, iz Rijeke, Dubrovnika, Slavonije...

Ispred masovne grobnice položili su vijence i zapalili svijeće. U ovim trenucima, na Trgu dr. Franje Tuđmana u ovim trenucima počinje komemorativni skup, ove godine lišen političkih ali i braniteljskih govora. Skupu će se obratiti samo načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar. Upravo je njega zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnje Marko Miljanić prozvao zbog loše organizacije i marginalizacije branitelja. Ogorčeni Miljanić ističe kako su branitelji danas pali u drugi plan te kako ga to i ne čudi, obzirom na položaj branitelja danas u Hrvatskoj.

Načelnik Bubnjar napade nije želio komentirati, izjavivši da današnja pozornica nije mjesto za ničiji izljev frustracija, te da se želi u miru i tišini prisjetiti svih poginulih, bez političkih govora.

Obilježavanje završava polaganjem vijenaca na Središnjem križu na mjesnom groblju sv. Luke.

Ademi: Za Škabrnju do danas nitko nije odgovarao

Na središnjoj komemoraciji su bili Dragica Zgrebec kao saborska izaslanica, u ime Vlade zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ te izaslanik predsjednika RH viceadmiral Ante Urlić.

Među okupljenima, na komemorativnom skupu za žrtve Škabrnje bio je i umirovljeni general Rahim Ademi koji je u izjavi novinarima istaknuo kako su žrtve Škabrnje velike, te da za 86 ubijenih nije nitko odgovarao. "To je ratni zločin koji je počinio Ratko Mladić, a do danas nitko nije odgovarao".


Komentirajući dvije kolone u Vukovaru general Ademi je rekao da nam na današnji dan ne trebaju dvije kolone, nego jedna, jer i danas moramo biti jedinstveni kao što smo bili i u obrani države.

Zapovjednik Samostalnog bataljona Škabrnja pukovnik Marko Miljanić novinarima je prije komemoracije izjavio kako je ogročen time što mu nije bilo omogućeno da se obrati okupljenima.

"Sramota je da sam kao zapovjednik danas marginaliziran, omalovažen i uvrijeđen, rekao je. Časno sam se borio i nosio ovu odoru, političari dođu i odu i sve zaborave, a Škabrnja je dala više žrtava u odnosu na broj stanovnika od Vukovara. Branitelji se marginaliziraju i to je ono što me boli", kazao je Miljanić.

Pročitajte više