Srpska vlada zamolila građane da bombe i streljivo ne bacaju u smeće

Foto: Getty

SRPSKA vlada je prošlog tjedna zamolila građane da ručne granate i streljivo ne bacaju u smeće s nadom da će smanjiti broj nesreća u trenutku kad uvodi strože mjere kontrole oružja, javlja Reuters.

Procjenjuje se da u Srbiji, kao i Hrvatskoj, postoje stotine tisuća komada neregistriranog oružja preostalog iz ratova na teritoriju bivše Jugoslavije.

Srpski parlament je prošlog mjeseca uveo stroga pravila za posjedovanje vatrenog oružja, uključujući medicinske i psihijatrijske provjere potencijalnih vlasnika.

Građani oružje mogu predati policiji uz amnestiju do 4. lipnja, nakon čega osobama u ilegalnom posjedu prijete kazne do pet godina zatvora.

U strahu da će ljudi "zalihe" jednostavno odložiti na smeće, ministarstvo unutarnjih  poslova je prošlog tjedna izdalo priopćenje u kojem "poziva građane da ručne granate i eksploziv ne odlažu u kontejnere za smeće i slična mjesta".

"Mi nemamo jasnu ideju o tome koliko je komada oružja u ilegalnom posjedu. Procjene variraju između 200,000 i 900,000, što više oružja bude predano kroz amnestiju, to bolje," izjavio je policijski službenik za Reuters.

Pročitajte više