Tečaj kune u odnosu na euro na najnižoj razini u posljednjih pet mjeseci

Foto: freeimages.com

JUČER je trgovanje na domaćem deviznom tržištu otvoreno je na razini od 7,625 kuna za euro da bi zbog povećane ponude deviza od strane korporativnog sektora, domaćih i stranih banaka, tečaj pao na razinu od 7,603 kuna za euro što je bio i dnevni minimum.

Ipak, tijekom dana došlo je do korekcije tečaja na više razine potaknute od strane navedenih tržišnih subjekata i institucionalnih investitora te je trgovanje zatvoreno na razini 7,619 kuna za euro. Kao posljedica aprecijacijskih pritisaka na kunu srednji tečaj EUR/HRK na tečajnici HNB-a nalazi se na najnižoj razini od početka listopada 2014., navodi se u analizi RBA.

Dolar i dalje jača

Iako u tijeku jučerašnjeg dana nije bilo značajnijih ekonomskih objava EUR/USD je na inozemnim deviznim tržištima nastavio kliziti prema nižim razinama. Naime, EUR/USD je potonuo ispod 1,08 dolara za euro po prvi puta u posljednjih dvanaest godina.

Slabljenju eura pridonijela je i vijest o ponovnom rastu neizvjesnosti oko rješavanja grčke krize. Dolar je nastavio jačati i u odnosu na jen dotaknuvši najvišu razinu u posljednjih sedam godina (121,96 jena za dolar).

Istovremeno jaki dolar pridonio je slabljenju cijena zlata za svjetskim robnim tržištima (1.160,90 dolara za uncu što je najniža razina u posljednjih gotovo četiri mjeseca).

Prema podacima s Bloomberga tržište u SAD-u je zatvoreno sa sljedećim vrijednostima: EUR/USD 1,0698; USD/GBP 1,507; USD/CHF 0,9995; USD/JPY 121,13.

Pročitajte više