Turci traže ostavku: Dok se Papa vozi u Cliju, on se vozi u Mercedesu od 350 tisuća eura

Foto: HIna

NA MEHMETA Gormeza, najviši vjerski autoritet Turske, u subotu se srušio val kritika zbog odluke da za službeno vozilo, kupljeno novcem poreznih obveznika, odabere luksuzni Mercedes S 500 po cijeni od 350.000 eura, piše dnevni list Hurriyet.

Diyanet, uprava za vjerska pitanja koja se financira novcem poreznih obveznika, kupila je osim spornog Mercedesa još 14 vozila marke Toyota za svoje dužnosnike koji su se do sada vozili u skromnijem Renault Symbol (varijanta Renaulta Clio).

Gormezov odabir razljutio je Turke koji na društvenim mrežama ističu da se ekstravagancija protivi islamskim načelima.

"Nazovimo vruću liniju fetve (prema islamskom zakonu obvezujuće mišljenje islamskih teologa) i pitajmo je li 'haram' (zabranjeno) prema islamu kupiti luksuzno vozilo za predsjednika Diyaneta novcem građana", napisao je bivši nogometaš Hakan Sukur.

Drugi su zatražili Gormezovu ostavku.

Uprava za vjerska pitanja nije opovrgnula kupnju no tvrdi da je cijena manja od navedene u tisku i da su sva vozila kupljena uz odobrenje ministarstva financija te da je sve transparentno.

Mehmet Gormez bio je jedan od vjerskih dužnosnika koji je primio papu Franja za posjeta Turskoj u studenome. Protivnik svakog luksuza, Franjo se tada vozio u autu Renault Symbol.

Sekularnu Tursku upravo je za Papina posjeta neugodno iznenadila rastrošnost predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je Papi i javnosti pokazao novu palaču u Ankari s više od tisuću soba. Ta raskošna predsjednička palača stajala je porezne obveznike gotovo 500 milijuna eura.

Pročitajte više